Dostupni linkovi

Bijela kuća kritikovala Izrael


Gradnja izraelskih naselja u istočnom Jeruzalemu
Gradnja izraelskih naselja u istočnom Jeruzalemu
Bijela kuća kritkovala je u utorak Izrael zbog odluke o gradnji 900 stanova u jevrejskom naselju Gilo, u okupiranom istočnom Jeruzalemu, ističući kako se time otežavaju napori SAD-a za ponovno pokretanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

"Deprimirani smo odlukom odbora za planiranje Jeruzalema da nastavi s postupkom odobrenja za širenje naselja Gilo. U vrijeme kada radimo na ponovnom pokretanju pregovora, te akcije otežavaju izglede za uspjeh naših napora", rekao je portparol Bijele kuće Robert Gibbs u saopštenju objavljenom u Kini, gdje je predsjednik Barack Obama u službenoj posjeti.

Gibbs je ponovio stavove koje je ranije tokom dana iznio State Department, da ni jedna strana u bliskoistočnom sukobu ne bi trebala vući jednostrane poteze koji onemogućavaju pregovore.

Status riješiti pregovorima


Također je naglasio kako se SAD protive stalnoj izraelskoj praksi u Jeruzalemu, da se iseljavaju i ruše palestinske kuće. Gibbs se naglasio kako je stav SAD-a da stalni status Jeruzalema jedno od pitanja koje treba riješiti pregovorima.

Nasuprot tome, Izrael ustraje na tome da arapski, istočni Jeruzalem nikada neće predati Palesticima, te da će on kao cjelina ostati glavni grad jevrejske države.

Istočni Jeruzalem, koji je Izrael okupirao u ratu 1967. i kasnije ga anektirao, Palestinci planiraju pretvoriti u glavni grad svoje države.

Konzervativna vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua deklarativno je za nastavak pregovora o trajnom miru s Palestincima, ali ih praktično onemogućava nastavkom gradnje židovskih naselja na okupiranim teritorijima, te s insistiranjem da buduća palestinska država mora biti demilitarizirana, da je Jeruzalem nedjeljiv, i s drugim potezima.

Palestinci su u utorak rekli da izraelski plan izgradnje naselja znači odbacivanje Obaminih mirovnih napora.
XS
SM
MD
LG