Dostupni linkovi

Gejts: "Šizofrena" politika Moskve prema Iranu


Robert Gejts, 16. jun 2010.
Sekretar za odbranu SAD Robert Gejts optužio je Rusiju da zastupa "šizofren" stav prema Iranu. On je objasnio da Moskva “ponekad vidi Iran kao pretnju svojoj bezbednosti, a ponekad kao trgovinskog partnera”.

"Rusija priznaje opasnost koju za njih predstavlja Iran, ali vidi i da tu ima trgovinskih mogućnosti, po čemu, iskreno, nisu usamljeni u Evropi", rekao je Gejts u na sednici nadležnog Komiteta Kongresa SAD.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev iduće nedelje dolazi u Vašington na sastanak sa svojim američkim kolegom Barakom Obamom. Na dnevnom
redu biće i pitanje nukelarnog programa Irana.

Mada najpre uzdržana, Rusija je glasala za američki predlog novih sankcija UN Iranu.

Što pre ratifikovati praški sporazum

Na istoj sednici u Kongresu, državni skeretar SAD Hilari Klinton je rekla da Moskvu treba ubediti da Teheran "ne želi samo da razvije mirovni nuklearni kapacitet, već i da dođe do nuklearnog oružja".

Suprotno Gejtsu, Klinton je iznela umereniji stav rekavši da je raduje što Rusija "deli zabrinutost SAD u vezi sa Iranom". Moskva je na neodređeno vreme otkazala isporuku svojih antiraketnih sistema S-300 Iranu.

Klintonova pozvala Senat da što pre ratifikuje američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog oružja. Ona je objasnila da će Sporazum o daljem
Hilari Klinton i Robert Gejt na sednici Komiteta, 17. jun 2010.
smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja, koji su ruski i američki predsednik potpisali u Pragu početkom aprila ove godine, osigurati da stav Rusije ostane na nivou dogovorenog koncepta.

“Ukoliko ratifikujemo ovaj ugovor on će obezbediti transparentnu i predvidivu politiku dvije zemlje u kontroli više od 90 odsto svetskog nuklearnog naoružanja. To je ugovor koji će smanjiti broj dozvoljenih isporuka ruskih i američkih bojevih glava 1.550, što je nivo koji nije bio zastupljen još od 50-ih godina", rekla je Klinton.

Razlog Gejtsove reakcije na politiku Moskve prema Iranu verovatno leži u činjenici da je Rusija naknadno saopštila da osuđuje dodatne sankcije, uprkos činjenici da je glasala za taj predlog.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je rekao da te dodatne mere mogu potkopati saradnju u rešavanju krize sa Iranom.

Kritikujući dodatne američke i evropske sankcije protiv Irana, rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da SAD i EU pokazuju da zanemaruju stav Rusije, a sankcije potkopavaju međunarodna nastojanja za okončavanje spora sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

*****
Pročitajte i ovo:
Obama iz Praga otišao zadovoljan
Iran ne priznaje nove sankcije Saveta bezbednosti
Savet bezbednosti razmatra uvođenje oštrijih sankcija Iranu

XS
SM
MD
LG