Dostupni linkovi

SAD zatvorile najveći zatvor u Iraku


Kamp Buka
Američka vojska je zatvorila svojevremeno svoj najveći zatvor u Iraku - Kamp Buka u okviru sporazuma po kome do kraja godine treba da iz svojih zatvora oslobodi hiljade zatvorenika ili ih prebaci u iračke pritvorske jedinice.

U juče zatvorenom zatvoru, koji se nalazi u pustinji, na granici sa Kuvajtom, godinama se nalazilo hiljade muškaraca, medju kojima i veoma opasni sunitski pobunjenici, šiitski ekstremisti i pripadnici Al Kaide u Iraku.

Predvidjeno je da do ponoći, 180 zatvorenika iz Buke bude prebačeno u dva preostala američka zatvora nedaleko od Bagdada - Kamp Tadži i
Kamp Kroper, posle čega će im najzad biti sudjeno.

Protiv njih 65 presuda je već doneta i čeka ih smrtna kazna, rekao je upravnik zatvora, brigadni general Dejvid Kvantok.

Američka vojska žuri da isprazni svoje zatvore zbog bezbednosnog pakta sa Irakom, koji je stupio na snagu u januaru i po kome Amerikanci treba ili da oslobode ili da prebace zatvorenike u iračke zatvore.


Vlasti strahuju zbog puštanja zatvorenika


Irački zvaničnici iz bivšeg pobunjeničkog uporišta Faludže, sa strepnjom očekuju povratak zatvorenika koje su Amerikanci odlučili da puste kućama, jer smatraju da će oni, bez posla, biti lak plen da ih pobunjenici regrutuju u svoje redove.

Većina zatvorenika, njih 5.600, oslobodjena je od januara, zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza koji bi bili prihvatljivi iračkim sudovima, ali i zbog nespremnosti vojske da dovede u pitanje obaveštajne izvore, koji bi u tim slučajevima morali da budu svedoci.

Oko 1.400 zatvorenika predato je iračkim pritvorskim institucijama, dok se u američkim rukama nalazi još oko 8.400 njih.

Kamp Buka je osnovan odmah posle američke invazije na Irak u martu 2003. i u početku je predstavljao mali logor za ratne zarobljenike, da bi u narednih šest godina izrastao u zatvor koji se prostirao na oko 16 hektara.

Ime je dobio po Ronaldu Buki, bivšem pripadniku Zelenih beretki i šefu njujorških vatrogasaca, koji je poginuo u napadima na Svetski trgovinski centar u Njujorku, 11. septembra 2001.

U Buki je bila smeštena i američka operativna baza, koja će u budućnosti eventualno biti ustupljena iračkoj mornarici.
XS
SM
MD
LG