Dostupni linkovi

SAD – Kuba: Obamina posjeta otvara novo poglavlje


Raul Kastro i Barak Obama
Raul Kastro i Barak Obama

Piše: Michael Bowman, VOA

I oni koji podržavaju, i oni koji kritikuju odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame da narednog tjedna posjeti Kubu slažu se u jednom - na Kubi je vrlo malo, ako ga i imalo ima, poboljšanja osnovnih sloboda i ljudskih prava od trenutka kada su američki i kubanski predsjednik, istovremeno i u Washingtonu i u Havani, saopštili da će dvije zemlje ponovo uspostaviti pune diplomatske odnose.

Turisti, nikad brojniji do sada, hrle na Kubu. Kubanci i dalje bježe sa otoka, emigriraju u Sjedinjene Države.

"Dosanjati ostvarenje američkog sna je najbolja stvar na svijetu. Pobjegli smo od braće Castro", nada se kubanski emigrant po imenu Luan.

Američki predsjednik ide na Kubu, ubijeđen da je u pravu, unatoč činjenici da sa Kube odlaze mnogi Kubanci.

"Vjerujem da je najbolji način da promoviramo američke interese i vrijednosti i da je najbolji način da pomognemo Kubancima da žive bolje naš cjeloviti angažman", poručuje predsjednik Obama.

Kongresmen Mario Diaz-Balart, republikanac, jedan je od onih koji ne podržavaju predsjednikovu posjetu Kubi. On naglašava:

"Prošle godine bilo je 8.616 političkih motiviranih hapšenja na Kubi, što je veliko povećanje. Objektivno mjereći, Kastrov režim nije poboljšao stanje ljudskih prava. To stanje je čak pogoršano."

Analitičari sugeriraju na strpljenje. Michael Shifter iz Centra za međuamerički dijalog, kaže da je za promjene na Kubi nužno vrijeme:

"Mislim da je vrlo teško navesti neke realne promjene na Kubi. Za to će trebati dosta, dosta vremena. Kubanska vlast i sistem su ušančeni od 1959. godine i čvrsto su se odupirali bilo kakvim promjenama. Mislim da je sada prerano govoriti u kojem će pravcu Kuba ići."

Predsjednik Obama naglašava da će biti jasan i odlučan:

"Govoriću otvoreno o našim stavovima o politici kubanske vlade. Posebno ću insistirati na demokratizaciji i ljudskim pravima. Naglasiću još jednom da Sjedinjene Države nikada neće odustati od podrške univerzalnim vrijednostima.... pravima na slobodu govora, okupljanja i vjere."

Neće to biti jednostrano, tvrde kubanski zvaničnici. Josefina Vidal, kubanska ministrica vanjskih poslova, tvrdi:

"Kuba je otvorena za razgovor o svakom pitanju sa američkom vladom, uključujući i ljudska prava."

Kritičari, međutim nisu zadovoljni, a Marco Rubio, senator, predsjednički kandidat, republikanac, konstatuje:

"Demokratskih izbora na Kubi nema. Kubanci ne mogu birati. I ja želim da se odnosi Sjedinjenih Država i Kube mijenjaju, ali u tome mora biti reciprociteta."

Michael Shifter, analitičar Centra za međuamerički dijalog, odlazak predsjednika Obame u Havanu prosuđuje i na ovaj način:

"Posjeta Kubi je zahtjev i podsticaj vladi predsjednika Kastra da se više i brže otvara. To je pokušaj potpuno drugačiji od načina na koji smo neuspješno pokušavali uticati na promjene na Kubi više od pedeset godina."

Posjeta predsjednika Obame Kubi, devedest godina nakon što je prvi i do sada jedini američki predsjednik Calvin Coolidge u januaru 1928. godine bio u Havani, biće pažljivo praćena i analizirana. To je krupan korak, na oba američka kontinenta pozdravljen kao prijeko potreban.

XS
SM
MD
LG