Dostupni linkovi

Sa Saturnovih prstenova pada kiša


Astronomi su otkrili da sa Saturnovih prstenova pada kiša koja natapa cijelu planetu.

Prethodno su astronomi mislili kako vodene čestice na Saturn padaju u tek nekoliko uskih kružnih ciklusa, ali nakon analize podataka iz opservatorija na Havajima, astronomi s Univerziteta Leicester otkrili su kako je kiša sa Saturnovih prstenova zapravo globalna pojava na toj planeti te da utječe na sastav i temperaturu velikih dijelova Saturnovog gornjeg dijela atmosfere.

"Saturn je prva planeta koja pokazuje značajnu interakciju između njegove atmosfere i sistema prstenova oko njega. Glavni efekt kiše iz prstenova jest da on služi kao gasitelj ionosfere te planete, drastično smanjujući gustoću elektrona u dijelovima atmosfere na koji pada ta kiša", rekao je James O’Donoghue, autor studije o kiši iz Saturnovih prstenova, prenosi The Telegraph.

Istovremeno, astronomi su dobili i odgovor na pitanje zašto su godinama bilježili neuobičajeno nisku gustoću elektrona na pojedinim mjestima na Saturnu.

Prema spomenutoj studiji, magnetno polje Saturna privlači vodene čestice prema planeti te na taj način proizvodi efekt kiše.
XS
SM
MD
LG