Dostupni linkovi

Ruski dizajneri: Bez turskog tekstila ne možemo kreirati antitursku kolekciju


Demonstranti pale tursku zastavu ispred ambasade Turske, Moskva, 25. novembar 2015.
Demonstranti pale tursku zastavu ispred ambasade Turske, Moskva, 25. novembar 2015.

Rusi su ogorčeni zbog nedavnog obaranja njihovog borbenog aviona od turskih vazdušnih snaga, zbog čega je jedna domišljata ruska modna kreatorka pomislila da plasiranjem antiturske kolekcije može da zaradi veću sumu novca.

Za to joj je, naime, neophodna turska tkanina koju ne može da nabavi.

Dizajnerka Jekaterina Dobrjakova izjavila je za Ruski novinski servis u Moskvi da proizvodnja majica trenutno nije moguća, jer su kamioni zaustavljeni na turskoj granici.

"Kada bi kamioni konačno stigli mogli bismo da počnemo sa pripremom kolekcije sa antiturskim natpisima. Kamioni su blokirani na granici. Naši dobavljači su u panici, jer vozilima nije dozvoljeno da pređu granicu", navodi Dobrjakova.

Turski zvaničnici naveli su da je ruski avion narušio njihov vazdušni prostor, što Moskva poriče. Jedan ruski pilot je poginuo, što je razbijesnilo predsjednika Vladimira Putina koji je ovaj incident protumačio kao "zabijanje noža u leđa".

Straža ispred Turske ambasade u Moskvi, 24. novembar 2015.
Straža ispred Turske ambasade u Moskvi, 24. novembar 2015.

Talas antiturskih osjećanja, podržan dijelom i od državnih medija, proširio se Rusijom proteklih nedjelja, uključujući demonstracije ispred ambasade Turske u Moskvi, koju su demonstranti gađali jajima i kamenicama.

Zbog problema u dostavljanju turske tkanine, dizajnerka je okrivila predsjednika Rusije što nije stvorio uslove u kojima bi ruska ekonomija bila samostalnija.

Mnogi od njegovih kritičara kažu da Putin želi da skrene pažnju izbornog tijela sa manjkavosti njegove vlade, prikazujući Rusiju okruženom spoljnim neprijateljima.

Lider opozicije i borac protiv korupcije, Aleksej Navalni, kaže da Dobrjakova "mudro opisuje sve: ekonomiju posljednjih 16 godina, politiku i spoljnu politiku".

Na web stranici Dobrjakove, njene modne kreacije opisane su kao da imaju "ironično-inteligentan doživljaj svijeta, a slike su jasno vezane s likovima, simbolima i događajima u Rusiji".

Jedna od majica u njenoj kolekciji prikazuje sliku predsjednika SAD Baraka Obamu, prvog afroameričkog predsjednika, na kojoj piše: "Želite da postanete predsjednik? Nabacite ten".

Drugi modni dizajner intervjuisan od Ruskog novinskog servisa kaže da i on, takođe, planira da pokrene liniju antiturskih majica, ali koristeći domaće tkanine.

"Turska drži monopol nad tekstilom u Rusiji. Ali, prelazimo na tkanine proizvedene u Rusiji i majice sa antiturskim temama biće proizvedene od našeg (ruskog) platna", ističe dizajner Aleksandar Konasov.

XS
SM
MD
LG