Dostupni linkovi

Hapšenja u SAD "mirišu na vreme hladnog rata"


Sergej Lavrov na press konferenciji, 29. jun 2010
Sergej Lavrov na press konferenciji, 29. jun 2010
Zvanična Moskva odreagovala je na spektakularni hapšenje 11 osoba u Sjedinjenim državama za koje se sumnja da su kao obaveštajci radili za rusku vladu.

U komentarima u kojima, kako konstatuju svetski mediji, provejava sarkazam, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio je od SAD pojasni optužbe.

"Nisu nam objasnili o čemu se zapravo radi i nadam se da će to učiniti. Jedina stvar koju trenutno mogu reći jeste da je trenutak kada će se sve ovo dogoditi izabran s veoma prefinjenom finesom", rekao je Lavrov.

U posebnom saopštenju koje je potpisao ruski ministar spoljnih poslova, navodi se da su hapšenja “neutemeljena” i da “mirišu na doba hladnog rata”.

Lavrov u saopštenju konstatuje da su se slični incidenti već nekoliko puta događali na identičan način – u trenutku kada odnosi dve države kreću uzlaznom putanjom.

Ruski ministar spoljnih poslova takođe je apelovao na zvaničnike SAD da omoguće uhapšenima kontakt s konzularnim predstavnicima i na taj način pokažu odgovarajuće razumevanje “u duhu negovanja dobrih američko-ruskih odnosa”.
Bil Klinton i Vladimir Putin, Novo-Ogarjovo u Rusiji, 29 jun 2010

Sličnu poruku preneo je i ruski premijer Vladimir Putin u susretu s nekadašnjim predsednikom SAD Bilom Klintonom, mada njegova reakcija nije bila toliko oštra kao Sergeja Lavrova.

“Vidim da je vaša policija uhapsila neke ljude, pretpostavljam da to i jeste njihov posao. Nadam se da ceo događaj neće uticati na pozitivan trend naših bilateralnih odnosa”, rekao je Putin prilikom razgovora s Klintonom u Rusiji.

On ujedno nije komentarisao optužbe da se uhapšeni sumnjiče za rusku špijunažu.

O slučaju se znalo i tokom Medvedevljevog boravka u SAD

Povodom celog slučaja oglasila se i Bela kuća. U saopštenju za javnost ocenjeno je da afera oko hapšenja više osoba u Sjedinjenim Američkim Državama pod sumnjom da su ruski agenti neće naškoditi rusko-američkim odnosima koji su na putu oporavka.

U svom redovnom obraćanju novinarima, portparol Bele kuće Robert Gibs potvrdio je da je Obama bio upoznat sa istragom o navodnim ruskim špijunima kada je prošle nedelje u Vašingtonu vrlo srdačno primio ruskog kolegu Dmitrija Medvedeva.

Istovremeno, Gibs je odrečno odgovorio na pitanje da li je u razgovoru sa Medvedevom, Obama pomenuo istragu o navodnim ruskim špijunima.

Predstavnici Bele kuće i Stejt departmenta su u prvim, primetno škrtim, reagovanjima iznosili gotovo istovetne formulacije i upućivali novinare da se o detaljima hapšenja raspitaju kod onih koji su o tome doneli odluku i sproveli je - Sekretarijat za pravosuđe i Federalni istražni biro.

U utorak je objavljeno da je u SAD uhapašeno 11 osoba pod sumnjom da su ruski obaveštajaci. Prema optužbama, oni su već proteklih 20 godina ilegalno radili za rusku vladu.
XS
SM
MD
LG