Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšeno desetoro Rusa optuženih za špijunažu
Ljudmila Cvetković

U SAD je uhapašeno deset ruskih obaveštajaca zbog sumnje da su na teritoriji Sjedinjenih Država ilegalno radili za rusku vladu, saopštio je u utorak Sekretarijat za pravosuđe.

Kako je navedeno, svi su optuženi da su radili kao agenti strane vlade, zbog čega im preti maksimalna kazna od pet godina zatvora ukoliko budu osuđeni.

Devetoro je optuženo i da su nameravali da "peru novac", zbog čega mogu biti osuđeni na kaznu do 20 godina zatvora.

Federalni američki zakon zabranjuje pojedincima da na teritoriji SAD rade kao agenti stranih vlada, ukoliko prethodno ne obaveste sekretara za pravosuđe.

Hapšenje je, kako se navodi, rezultat višegodišnje istrage. Prema AP, Vlada SAD presrela je poruku ruske tajne službe za dvoje optuženih koji su identifikovani kao Ričard i Sintija Marfi.

Poruka je glasila: “Poslati ste u SAD na duži period. Vaše obrazovanje, bankovni računi, kola, kuća... to sve služi jednom cilju – da ispuni vašu glavnu misiju, odnosno za nalaženje i razvijanje veza u krugovima kreiranja američke politike i da šaljete obaveštajne podatke.”

Harvi Kler, stručnjak za američku i rusku špijanužu sa Empori Univerziteta kaže da ga je iznenadio broj uhapšenih osoba kao i da to može voditi
Kuća u kojoj su uhapšeni Richard i Cynthia Murphy
određenim zaključcima.

"Mislim da svako polazi od toga da strane zemlje, posebno one koje imaju složene odnose sa SAD, čine napore da sakupe obaveštajne podatke. Ali, ovo svakako izgleda kao prilično velika operacija, tako da je to iznenađenje", objašnjava on.

Rusija: Kontradiktorne informacije

Ali činjenica da je bilo hapšenja znači da oni nemaju imunitet, zaključuje profesor Kler i dodaje:

“Ti ljudi nemaju imunitet. Oni su povezani sa nečim što je ilegalno i neće imati diplomatsku zaštitu. Tako da su oni mnogo više izloženi, pod mnogo većim rizikom su, očekivalo se da dođu do više informacija.”

Istraga je pokazala da su agenti, uz pomoć lažnog identiteta još od 1990. godine komunicirali uz pomoć skrivenih kodova i napredne računarske tehnologije. Naime, kako je objavio BBC, agenti su međusobno razmenjivali internetom naizgled obične fotografije koje su sadržale skriveni tekst.

Povodom celog slučaja oglasila se i zvanična Moskva. Portparol ruskog ministarstva inostranihih poslova Igor Lyakin-Frolov izjavio je da su "informacije o navodnim ruskim obaveštajcima pune kontradiktornosti".

"Mi smo proučavali podatke i ima mnogo protivrečnosti", kratko je povodom celog slučaja rekao Lyakin-Frolov agenciji AFP.
XS
SM
MD
LG