Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski državljanin nepravedno optužen za terorizam


Iljas Nikitin

Carl Schreck (priredila: Lidija Pisker)

Iljas Nikitin ​kaže da, kad je dobrovoljno otišao u policiju nakon ovosedmičnog smrtonosnog bombaškog napada u Sankt Peterburgu, nije želio samo da skine ljagu sa svog imena.

"Otišao sam da bih izvojevao borbu za cijelu zajednicu, jer sada će svi muslimane smatrati teroristima. Zato sam to učinio", rekao je Nikitin u intervjuu za RSE nakon što je obavio razgovor s policijom.

Život ovog vozača kamiona i ruskog vojnog veterana koji je prešao na islam okrenuo se naglavačke kad su TV i on-line mediji objavili da on stoji iza napada u kojem je poginulo 14, a povrijeđeno više desetina osoba.

Fotografije Nikitina počele su kružiti društvenim medijima. Snimke nadzorne kamere koje su procurile, prema navodima nacionalne televizije, prikazale su kako Nikitin gleda u svoj mobitel ispred centralne metro stanice odakle je voz otišao neposredno prije eksplozije.

Izvještaj je implicirao da je čovjek koji je prikazan u videu djelovao sumnjivo.

Ali dokaza da je Nikitin imao bilo kakve veze s napadom nije bilo. Vlasti su kasnije za napad okrivili Akbarjona Jalilova (22), ruskog državljanina porijeklom iz Kirgistana koji je nastradao u eksploziji. Ali to Nikitinu nije puno olakšalo život.

Nakon što su ostali putnici odbili letjeti s njim, "skinut" je s aviona. Rekao je da ga je, kad je došao u Moskvu, policija kratko zadržala u pritvoru. Takođe je naveo da je čuo da njegov poslodavac želi da ga se otarasi.

"Nisam još stigao do Novi Urengoj (grad u Rusiji u kojem živi značajan broj muslimanskog stanovništva), ali rečeno mi je da pokušavaju da me otpuste", rekao je Nikitin za RSE 5. aprila.

On-line novinski portal Life.ru, za koga mnogi kažu da je uvezan s ruskim službama sigurnosti, 6. aprila je citirao čovjeka, koji je identifikovan kao Nikitinov menadžer, da njegova kompanija Nikitinu ne namjerava dati otkaz.

"To su samo glasine", izjavio je.

Nikitina je 6. aprila citirala web stranica Islamnews.ru koji je rekao da namjerava da se vrati na posao i da ga njegov poslodavac, u stvari, podržava.

Nacionalna televizijska mreža REN-TV, čini se, bila je prvi jači medij koji je objavio snimke Nikitina koje je snimila sigurnosna kamera, opisujući ga kao "navodnog teroristu" koji stoji iza napada. (Članak i prateći sadržaji na Twitteru su još uvijek dostupni.)

"Čovjek ima bradu. Nosi islamsku kapu. Usput, vlasti vjeruju da je on možda namjerno tako obučen da bi skrenuo sumnju sa sebe. Nakon što je terorista stavio bombu u vagon podzemnog voza, izašao je iz voza i mirno se odšetao iz podzemne stanice", objavila je REN-TV.

Drugi mediji su takođe objavili snimke nadzorne kamere u vezi s eksplozijom. Life.ru ga je nazvao "bombašem samoubicom koji nosi kapu".

Uprkos činjenici da ga je policija pustila nakon ispitivanja, izvještaji koji ga povezuju s napadom izgleda da su ostavili jak utisak na saputnike.

On je rekao da se, kad je letio iz Sankt Peterburga 3. aprila, suočio s "negativnim reakcijama putnika", ali da mu je kapetan dopustio da leti.

Ali nakon što je sletio u Moskvu, Nikitin je 4. aprila "skinut" s leta prema gradu Orenburgu 4.

Državna novinska agencija RIA Novosti navela je da je predstavnik avio-agencije Rossia rekao da je Nikitin bio uklonjen prije polijetanja jer su putnici "obavijestili posadu da je čovjek koji sjedi pored njih, prema njihovom mišljenju, identičan osobi koja se traži u vezi s eksplozijama u Sankt Peterburgu".

Niktin je izjavio za RSE da nije siguran hoće li tužiti ovu kompaniju.

"To je teško, komplikovano pitanje. Kompenzovali su mi cijenu leta, ali s pravnog gledišta, ne znam. Još uvijek se nisam bavio pravnim aspektom", rekao je on.

Rekao je da nije siguran želi li pokrenuti tužbu protiv medija koji su objavili njegovu fotografiju i sugerisali da je učestvovao u napadu.

"Nisam razgovarao ni s jednim advokatom, iako mi je ponuđen susret s advokatima u Moskvi", rekao je on.

Svijeće i cvijeće ispred ulaza u metro stanicu, Sankt Peterburg
Svijeće i cvijeće ispred ulaza u metro stanicu, Sankt Peterburg


Nikitin nije bio jedini koji je pogrešno osumnjičen u lavini medijskih nagađanja o tome ko je odgovoran za napad, što je slučaj sličan onom iz 2013. godine kad su pogrešno identifikovani osumnjičeni za napad na maratonu u Bostonu.

Mediji su naveli da je kazahstanski student koji je poginuo u eksploziji, ključni osumnjičenik iako se sada smatra jednom od žrtava napada.

Uprkos problemima na koje je naišao, Iljas Nikitin je rekao da i dalje vjeruje da su ljudi u Rusiji koji imaju negativne stavove o muslimanima "u manjini".

"Osoblje sigurnosnih službi s kojima sam razgovarao u Sankt Peterburgu, na primjer, i koji provode istragu, oni su razumni ljudi. Oni su reagovali razumno i ja sam slobodno mogao napustiti Sankt Peterburg", rekao je on.

Ruski službeni vladin list list objavio je članak 6. aprila pod naslovom "Oprosti nam, Andrej", koristeći pritom Nikitinovo rodno ime.

Dnevni list Rossiiskaya Gazeta naveo je da, prema informacijama dobijenim od neidentifikovanog policijskog izvora u Sankt Peterburgu, vlasti traže "osobu koja je Nikitinove fotografije poslala medijima".

Izvor: Ruski i Tatarsko-baškirski servis RSE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG