Dostupni linkovi

Rusija se s Ukrajinom igra kao mačka sa mišem


Piše: Oleksandr Laščenko (priredila: Anamaria Ramač Furman)

“Primirje” u Donbasu biće na snazi još nekoliko nedelja - do sednice Generalne skupštine UN na kojoj treba da nastupi Vladimir Putin. Stručnjaci tvrde da predsednik Rusije želi u Njujorku da se pozicionira kao mirotvorac, te da iz tog razloga njegove marionete u “DNR” i “LNR” trenutno ne koriste teško naoružanje.

Ali, kada se zasedanje Generalne skupštine završi intenzitet sukoba na istoku Ukrajine može da se vratiti na jačinu onih iz sredine avgusta ove godine.

Analitičari ne isključuju mogućnost da će separatisti nastaviti da koriste naoružanje zabranjeno Minskim sporazumom, naročito višecevne bacače raketa “Grad”. Ali ofanziva velikih razmera ove jeseni malo je verovatna.

Već nekoliko dana u zoni sukoba nije se čulo teško naoružanje zabranjeno Minskim sporazumom. Svi učesnici video-konferencije trojne kotakt-grupe održane 1. septembra uz učešće separatista Donbasa potvrdili su: obe strane pridržavaju se prekida vatre.

Sadašnji relativni mir u Donbasu možda i nije slučajan, rekao je u komentaru za Radio Svoboda nekadašnji zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Ukrajine Igor Romanenko. Ne treba ga ni precenjivati, ali ovo je šansa da se načini prvi korak na putu ka stvarnoj realizaciji dogovora iz Minska – pola godine nakon njegovog potpisivanja.

“Količina pucnjave u Donbasu zaista se smanjila. To je veoma važno, i to je dobro. Ja bih rekao da smo sličan slučaj imali kada su separatisti održavali svoje 'izbore' u oktobru prošle godine. Neka kaže ko šta hoće, ali da li će se primirje narušavati ili neće, to zavisi od njih, a njihovom stranom rukovodi Putin. Svi rukovodioci takozvanih “republika” su marionete”, konstatovao je Igor Romanenko.

Prema njegovom mišljenju, Vladimir Putin sada želi da obezbedi Krim na račun Donbasa. Ipak, šef Kremlja nema nameru da u potpunosti izgubi svoje pozicije na istoku Ukrajine. Osnovni njegov cilj ostao je isti, a to je, ne samo kontrola nad okupiranom teritorijom Luganske i Donjecke oblasti, već i očuvanje vojnog, političkog, ekonomskog uticaja u celoj Ukrajini.

Volodimir Fesenko
Volodimir Fesenko

Da Putin nema nameru da se povuče rekao je u komentaru za Radio Svoboda i politički analitičar Volodimir Fesenko. Predsednik Rusije istovremeno mora da uzme u obzir sankcije od strane Zapada, zato se iznova u Donbasu upušta u svoju omiljenu igru na granici blefa. Drugim rečima, Putin se igra Ukrajinom kao mačka s mišem.

Fesenko je takođe skrenuo pažnju na to da se bliži sednica Generalne skupštine UN-а koja će biti održana u Njujorku od 15. do 22. septembra. Tom prilikom ruski lider želeo bi da se sretne sa američkim kolegom Barakom Obamom, o čemu je ranije govorio Sergej Lavrov. Prema podacima šefa ruske diplomatije, susret Obame i Putina teoretski bi mogao da se desi upravo na Generalnoj skupštini UN-a. Američka strana do sada nije ništa potvrdila.

“Rusijа ne želi da pokvari ovaj važan spoljnopolitički događaj pre Putinovog putovanja u Njujork. Ako bi se sada aktivizirale borbe u Donbasu, to bi moglo izazvati kritički stav prema Putinu. Zato će on najverovatnije nastupiti kao mirotvorac, sa predlogom programa za formatiranje svetskog poretka. Izdata je komanda da se ne kvari Putinov plan, zato imamo nekoliko nedelja izvesnog predaha”, kazao je Volodimir Fesenko.

“Ako je planirao ove godine da preduzme ofanzivu velikih razmera u Ukrajini, posmatrajući s vojnog aspekta Putin ima još maksimalno nedelju dana da to i ostvari”, misli ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

“Rusijа će uskoro provesti narednu regrutaciju: iskusne vojnike, treba da zamene novi, a i ruske specijalne jedinice - gotovo polovinu njihovog sastava - čine vojnici koji su na redovnom odsluženju vojnog roka. Oni još treba da se obuče za moguće akcije u Donbasu i za to će biti potrebno nekoliko meseci. A za to vreme pogoršaće se vremenski uslovi na istoku Ukrajine - pojaviće se blato, nestaće putevi i zeleno rastinje. Dakle, ako je Putin imao nameru ozbiljno da napreduje u Donbasu, on ima na raspolaganju sledeću nedelju, inače će morati da čeka zimu kada će se natopljena zemlja smrznuti, а regruti steći iskustvo”, analizira Felgenhauer.

On istovremeno ističe da se pojačala i borbena gotovost ukrajinske armije. Pri razmatranju mogućnosti velike ofanzive u Ukrajini, Rusija mora da računa i na veći potencijal ukrajinske vojske.

U međuvremenu EU je produžila sankcije Rusiji do 15. marta sledeće godine. Kaznene mere uperene su protiv 200 ruskih kompanija, privatnih lica i proruskih separatista u Donbasu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG