Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski filmaši protiv cenzure


Bivša krimska glavna tužiteljica i zamjenica Dume Natalija Poklonskaja pozira pored portreta sa likom cara Nikolaja II u svojoj kancelariji u Simferopolju, 2016.

Piše: Ron Synovitz, priredila: Lidija Pisker

Nezavisna grupa ruskih filmskih stvaralaca protivi se onome što naziva nastojanjima zamjenice predsjednika Državne dume iz anektovanog Krima da "cenzuriše" kontroverzni film o ljubavnoj vezi između budućeg cara Nikolaja II i mlade balerine.

Ruska Unija filmskih radnika je 7. februara objavila otvoreno pismo u znak protesta protiv poziva zamjenice Dume Natalije Poklonskaje da se pokrene istraga o još neobjavljenom filmu pod nazivom "Matilda", koji je režirao Aleksej Učitel.

Protestno pismo, koje je potpisalo više od 40 ruskih režisera, takođe navodi da je nacionalistička grupa pod nazivom "Pravoslavna država - Sveta Rusija" prijetila "paljenjem kina koji se usude da prikažu film".

Poklonskaju je kao glavnu tužiteljicu na Krimu imenovala Rusija kad je anektovala ukrajinsko poluostrvo u martu 2014. godine, a potom je izabrana u rusku Državnu dumu.

Ona sada želi da moskovski tužioci proglase da Učitelov film krši odredbe ruskog Krivičnog zakona jer vrijeđa "osjećaja vjernika".

Poklonskaja kaže da film cara Nikolaja II, kojeg je Ruska pravoslavna crkva proglasila svecem, portretira kao grešnika. Ona je također optužila Učitela da pogrešno oslikava Rusiju kao zemlju punu "pijanica, vješala i bludnica".

Iako bi "Matilda" svoju prvu projekciju trebala imati tek u oktobru ove godine, film je postao predmet kontroverze nakon što je 2016. godine objavljen promotivni video-spot.

Film je priča o trogodišnjoj vezi između princa Nikolaja i mlade balerine Matilde Kšesinske koja je prekinuta 1894. godine. Nakon okončanja ove veze, Nikolaj je oženio njemačku princezu koja je postala carica Aleksandra.

Nikolaj II je pogubljen zajedno sa cijelom svojom porodicom nakon boljševičkog prevrata 1917. godine. Njih je Ruska pravoslavna crkva proglasila svecima 2000. godine.

Car Nikolaj II sa članovima porodice, 1914.
Car Nikolaj II sa članovima porodice, 1914.


Ruska pravoslavna i monarhistička organizacija pod nazivom "Carov krst" osudila je film kao pornografski i antipatriotski, što je uticalo da Poklonskaja u novembru zatraži krivičnu istragu.

Ali Tužilaštvo u Moskvi je u januaru objavilo da nije uspjelo otkriti bilo kakve dokaze koji ukazuju na to da film može uvrijediti vjernike.

Nakon što je ta informacija objavljena, 20.000 ruskih pravoslavnih aktivista uputilo je peticiju ruskom Ministarstvu kulture tražeći da film bude zabranjen.

Podstaknuta peticijom, Poklonskaja je objavila da je 30. januara zvanično zatražila da se ponovo otvori istraga.

Ruska pravoslavna crkva i Ministarstvo kulture nisu zauzeli stav o filmu. Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da Putinova administracija "ne želi da zauzima strane" u sporu.

Peskov je rekao da rasprava o tome da li je film uvredljiv treba biti pokrenula nakon što film bude javno prikazan.

U protestnom pismu Unije filmskih radnika se kaže da nezavisni ruski filmaši "vrlo dobro znaju šta je cenzura" zbog "decenija" tokom sovjetske ere koja je "uništila sudbine i sudbine umjetnika i ometala razvoj umjetnosti".

U pismu se zaključuje da ruska kultura "ne treba da bude pod pritiskom novih oblika cenzure, bez obzira na to ko ih inicira".

Tekst napisan uz izvještaje agencija Interfax, TASS i RIA

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG