Dostupni linkovi

Rusi grade hotel u svemiru


Ilustrativna fotografija
Priredio: Rinko Golubović

Ruska firma "Orbital Technologies" predstavila je ambiciozan plan za pokretanje "kosmičkog hotela" za bogate turiste koji žele ići u svemir.

Firma tvrdi da njihova "udobna" gostinjska kuća s četiri sobe može biti u orbiti do 2016, prenijela je ruska agencija "RIA Novosti". Gosti bi se prevozili do hotela ruskim svemirskim brodom Soyuz koji se koristi za prevoz kosmonauta do Međunarodne svemirske stanice.

Dosad su se svemirski turisti, poput američkog biznismena Dennisa Tita, morali "tijesniti" u MSS-u, zajedno s astronautima i njihovim predmetima za eksperimente. Novi hotel će ponuditi veću udobnost.

Ruski i američki investitori spremni su uložiti više stotina miliona dolara u projekt. Hotel će, u vanrednim situacijama, moći poslužiti i kao privremeno utočište za astronaute.

Ipak, ovaj projekt nije jedini koji je planiran. Arhitekti iz Barcelone su također došli na istu ideju, da izgrade hotel u orbiti, te bi njihov prostor u svemiru trebao biti gotov do 2012.

A u 2007. eksperimentalna letjelica, Genesis II, dizajnirana da testira održivost prostora hotela, uspješno je poslana u orbitu. To je finansirala firma koju je osnovao američki hotelski tajkun, javio je BBC.
XS
SM
MD
LG