Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljska nudi pomoć Polanskom


Roman Polanski
Poljska pokušava da pomogne svom sunarodniku, režiseru Romanu Polanskom koji je u Švajcarskoj u subotu uhapšen po poternici američkih vlasti zbog seksualnih odnosa sa trinaestogodišnjom devojčicom pre više od tri decenije.

Poljsku kulturnu javnost i zvaničnike posebno je ogorčilo to što je Roman Polanski pozvan kao gost filmskog festivala u Švajcarskoj, a umesto da preuzme nagradu za životno delo uhapšen je u subotu na aerodromu u Cirihu i već je počela procedura izručenja SAD.

"Taj slučaj zahteva međunarodnu reakciju. Takav pritisak može da ima veliki značaj. Način na koji je veliki režiser uhapšen je uvredljiv", rekao je u nedelju poljski ministar kulture Bogdan Zdrojevski. Ministarstvo kulture već je zatražilo od poljske diplomatije da interveniše, a ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski ne isključuje da će zatražiti od američkog predsednika pomilovanje za Polanskog.

I predsednik Poljske Leh Kačinjski obećao je da će posredovati u aferi Polanskog, koji zbog toga što bi u SAD bio uhapšen za silovanje maloletnice izbegava već 31 godinu američko tlo a takođe i Veliku Britaniju u strahu da bi bio izručen, a Poljaci su uvereni da njihov slavni zemljak nije kriv, pošto je devojčica kasnije priznala da je sama pristala na seks sa režiserom i da mu nije omogućeno da se pošteno brani i odbrani od optužbi za silovanje maloletnice.

Roman Polanski rođen je 1933. godine u Parizu u porodici poljskih Jevreja koji su se 1937. godine vratili u domovinu u Krakov, a za vreme rata završili u nacističkim koncentracionim logorima koje deo porodice nije preživeo. Polanski ima dvojno francusko-poljsko državljanstvo. Studirao je režiju na filmskoj akademiji u poljskom Lođu, a posle svog debitantskog ostvarenja "Nož u vodi" za koje je dobio nagradu kritike na festivalu u Veneciji a koje se nije dopalo komunističkim vlastima emigrirao je 1962. godine iz Poljske. Svetsku slavu stekao je američkim i evropskim filmovima "Rozmarina beba", "Kineska četvrt", "Tesa" a za film "Pijanista" 2002. godine dobio je američkog Oskara, Zlatnu palmu u Kanu i francusku nagradu Cezar.
XS
SM
MD
LG