Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Roćen: Nema spornih graničnih pitanja


Milan Roćen
Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen izjavio je u utorak da Crna Gora nema spornih graničnih pitanja sa svojim susedima.

"Nema nikakvih spornih pitanja sa Kosovom, pa ni o demarkaciji granice. Ne želim da ulazim u pozadinu toga , niti imam dovoljno relevantnih informacija, da bih mogao javno to da komentarišem", rekao je šef diplomatije Crne Gore.

On je, odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu, kazao da je za protest meštana opštine Peć zbog postavljanja znakova obaveštenja na graničnoj liniji između Crne Gore i Kosova i navodnog zauzimanja teritorije unutar Kosova, saznao iz medija i da o tom pitanju nije bilo razgovora između Prištine i Podgorice.

Roćen je kazao da za Crnu Goru nema teških pitanja o kojima se u razgovoru sa susedima ne bi moglo doći do rešenja i da će međudržavne granice koje je ustanovila Badinterova komisija biti osnova za pregovore oko razgraničenja sa susedima.

Međutim, poslanici opozicije ocenili da protesti meštana nisu slučajni, da će pitanje razgraničenja sa Kosovom eskalirati.

Ministar inostranih poslova je saopštio i da je Crna Gora završila razgovore o razgraničenju sa Albanijom i da se očekuje da uskoro bude potpisan sporazum.

Roćen je precizirao da se ne zna kada će biti potpisan sporazum sa Bosnom i Hercegovinom zbog unutrašnjih pitanja te zemlje, a da je sa Hrvatskom na snazi privremeni sporazum o razgraničenju na Prevlaci i da je u toku proces nalaženja trajnog rešenja.
XS
SM
MD
LG