Dostupni linkovi

Region radi na boljoj kontroli tajnih službi


Ilustracija
Efikasnija primena zakona doprinela bi boljoj parlamentarnoj kontroli službi bezbednosti u zemljama regiona, zaključak je regionalne konferencije parlamentaraca koja se održava u Beogradu. Razmena iskustava po ovom pitanju sa okolnim zemljama posebno je važna za Srbiju, u kojoj je tajna služba proteklih decenija učestvovala u brojnim zločinima.

Predstavnici Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i drugih zemalja Balkana sastali su se u srpskom parlamentu da bi razmenili iskustva u civilnoj kontroli bezbednosno-obaveštajnih službi i tajnosti podataka.

Ova tema posebno je aktuelna u Srbiji gde se posle učešća pripadnika Državne bezbednosti u najtežim kriminalnim delima, kao što su ubistvo premijera Zorana Đinđića, likvidacija novinara Slavka Ćuruvije i otmica i brutalno smaknuće političara Ivana Stambolića, kao i povezanost sa nekim od zločina u ratovima devedesetih, poslednjih godina radi na reformi tog sektora.
Bajatović: Poslanici su sve više svesni svojih prava i mogućnosti, a službe su sve više svesne svojih zakonskih obaveza.

Dušan Bajatović, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, rekao je za RSE da je u kontroli srpskih tajnih službi učinjen značajan iskorak, posebno kroz donošenje zakonodavnog okvira, ali da ima još prostora za napredak.

„Do sada nismo imali ozbiljnije primedbe, jer u kontrolama nismo primetili kršenje zakona u radu bezbednosnih službi. Ono što nam je bilo važno je da smo na zvaničnim sednicama u Skupštini Srbije, ali i na sastancima u sedištima agencija, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, uvek bili u prilici da budemo kvalitetno informisani o svemu što je predmet civilne kontrole. Dakle, pre svega o poštovanju zakonitosti. Mi se još uvek upoznajemo, ali mislim da ta priča dobro napreduje. Jer poslanici su sve više svesni svojih prava i mogućnosti, a službe su sve više svesne svojih zakonskih obaveza. I iskazuju sve više dobre volje“, kazao je Bajatović.

Srpske bezbednosne službe, Bezbednosno-informativna agencija (BIA), Vojnobezbednosna agencija (VBA) i Vojnoobaveštajna agencija (VOA), na svakih šest meseci podnose izveštaje parlamentarnom Odboru za bezbednost. Na sednicama otvorenim za javnost političari i predstavnici medija do sada su mogli da čuju samo opšte ocene o stanju bezbednosti u državi, dok se o svim drugim pitanjima detaljnije raspravlja na zatvorenim zasedanjima.

Na regionalnom sastanku, na kom parlamentarci razmenjuju iskustva u kontroli bezbednosnih službi, predstavnici Srbije bili su u prilici da čuju i kako se to radi u zemljama članicama NATO saveza.

Demokratska tekovina

Ranko Ostojić, predsednik Odbora za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, kaže da je kroz adekvatan zakonski okvir Hrvatska značajno napredovala u sprečavanju eventualnih zloupotreba u radu tajnih službi.
Staša Košarac

„Prije svega, jer imamo Vijeće za građanski nadzor. Ono svakom građaninu Republike Hrvatske omogućava da zatraži direktan nadzor zbog eventualne sumnje u zlouporabe, i radi otklanjanja te sumnje, u tajnoj službi. Sa druge strane Odbor za nacionalnu sigurnost je, s obzirom da ga vodi opozicija, u prilici da redovito nadzire eventualne zlouporabe. Zakonski okvir je kvalitetno napravljen, i mislim da je to najveći iskorak.“

Staša Košarac, prvi zamenik predsednika Komisije za nadzor nad Obaveštajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, izjavio je za RSE da je u BiH puno problema u kontroli tajnih službi, i da se u većini zemalja regiona nazire šta treba ispraviti.

„Očigledno je da postoje problemi u primeni zakonskih propisa. Na ovim regionalnim konferencijama uočavaju se nedostaci ne samo u implementaciji već i u samim zakonima. Treba istrajati u tome da se oni zakoni koji se donose u redovnim parlamentarnim procedurama pre svega moraju implementirati. Tu naravno postoje, a postojale su i ranije, određene suptilnosti koje se dovode u takav kontekst da neko bude na ovaj ili onaj način zaštićen, da pristup informacijama nekome bude dostupan ovako ili onako... Tako da je očigledno da se mora pojačati parlamentarni nadzor nad radom obaveštajno-bezbednosnih agencija.“

Za Srbiju su interesantna i iskustva Albanije, koja je od potpuno zatvorene države poslednjih decenija došla do članstva u Severnoatlantskoj alijansi i stigla na put ka Evropskoj uniji.

Gazmend Oketa, parlamentarac iz Albanije, rekao je za RSE da je razmena iskustava zemalja regiona vrlo važna za bolju civilnu kontrolu tajnih službi.

„Ako postoji volja na obe strane, pri tom mislim na političare poslanike i nadležne u državnim bezbednosnim agencijama, da rade za dobrobit zemlje moguća je dobra saradnja i sprovođenje civilne kontrole. To ne znači da mi kontrolišemo njihov život, ili da im otežavamo posao, već je nadzor nad tim institucijama demokratska tekovina. Takođe, postoje i regionalni interesi zbog kojih delimo iskustva i informacije. Tako da je sigurno da je neophodna demokratska kontrola nad bezbednosnim službama kako bi se njihov posao učinio mnogo transparentnijim u cilju nacionalnih interesa i za dobro svih građana“, kaže Oketa.

Treća regionalna konferencija o kontroli bezbednosnih službi, na kojoj u Beogradu učestvuju i predstavnici Rumunije, Češke, Mađarske i Bugarske, posebno se bavi i temom zaštite tajnosti podataka.
XS
SM
MD
LG