Dostupni linkovi

U regionu delimično funkcioniše aviosaobraćaj


U regionu delimično funkcioniše aviosaobraćaj

Možda ne koliko u Evropi, ali oblak pepela s Islanda donekle je poremetio i saobraćaj u regionu.

Vazdušni prostor iznad Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine od danas delimično funkcioniše.

Posle više od 40 sati od zabrane sletanja, poletanja i preletanja nad nebom Srbije, sa aerodorma Nikola Tesla u Beogradu poleteo je prvi JAT-ov Boing 737 za Atinu.

Uopšteno, aviosaobraćaj sa beogradskog aerodroma od jutros radi prema određenim destinacijama. Međutim, i dalje su otkazani su letovi prema evropskim gradovima: Minhen, Frankfurt, Diseldorf, Brisel i Amsterdam i Beč, jer je tamošnji vazdušni prostor zatvoren za saobraćaj. Pored Atine, avioni srpske nacionalne aviokompanije leteće danas put Rima i Podgorice.

Vazdušni prostor iznad Hrvatske je, posle prvobitnog zatvaranja, ponovo otvoren. Hrvatska kontrola aviosaobraćaja saopštila je da je posle 8 sati, bez ograničenja, otvoren vazdušni prostor Republike Hrvatske.

“Zbog dinamike promena najnovijih vazduhoplovno - meteoroloških podataka, naše obrade i donošenja operativnih odluka, slede dalja saopštenja”, navodi se u saopštenju portparola HKZP-a Olivere Ilijaš.

Aerodromi u Hrvatskoj su otvoreni. Međutim, svi međunarodni letovi Croatia Airlinesa otkazani su do 16 sati, izuzev letova Split-Rim i Dubrovnik-Rim.

Avio saobraćaj delimično je otvoren i u Crnoj Gori. Agencija za kontrolu letenja Crne Gore i Srbije saopštila je, da je na osnovu procene stanja, odlučila da otvori aerodrome u Podgorici i Tivtu za pojedine letove.

Kada je reč o BiH, vazdušni prostor u ovom delu regiona od jutros je u potpunosti otvoren. Tokom dana se očekuju letovi za Istanbul, Beč i Ljubljanu.

"Međutim, kao što je poznato, brojni aerodromi diljem sjeverne i zapadne Evrope su zatvoreni, te nemamo dolazaka. Pratimo meteorološku situaciju i moguće su izmjene", kazala je za Sarajevo-x.com Edita Sulejmanović, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
XS
SM
MD
LG