Dostupni linkovi

Građani regiona ulaze u 2015. sa nadom: Da se kriza jedanput reši


U Knez Mihajlovoj ulici, samom centru Beograda, u satima pred doček Nove godine atmosfera je već praznična. Iz Knez Mihajlove, spuštamo se u Skadarliju, boemsku četvrt, omiljenu kako među turistima, tako i među Beograđanima. Gotovo sve kafane su pune i rezervacije se više ne primaju.

I dok se Beograd na različite načine sprema za doček, skriven od svetlosti novogodišnjih ukrasa i svega nekoliko stotina metara od trubača i gužvi na poslednjim rasprodajama, postoji još jedan red. Ovde nema smeha i muzike. Narodna kuhinja, jedna od nekoliko beogradskih, za mnoge je Beograđane mesto na kome dobiju jedini obrok u toku dana, piše Ognjen Zorić u tekstu o dočeku Nove godine u Beogradu.

Stara narodna poslovica 'koliko para toliko i muzike' najbolje opisuje kako će se u BiH proslaviti Nova godina. Dok je manjina, koja ima i više nego dovoljno, otputovala na egzotične destinacije od Balija do Dubajija većina građana BiH dočekuje Novu godinu skromno u kućnoj atmosferi, uz malo sreće sa porodicom i prijateljima, piše Mirna Sadiković.

U susret nadolazećoj, 2015. godini, građane i građanke BiH nadaju se da će im ona donijeti boljitak u svim segmentima života, ali ipak nisu preveliki optimisti da će se to i desiti. Ekonomija i politika ljučne su oblasti u kojim, kažu, trebaju promjene:

Što građani BiH očekuju u 2015?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Građani Crne Gore u Novoj godini očekuju da se dogodi čudo i da, kako kažu u razgovoru sa Lelom Šćepanović, prođe ekonomska kriza koja prema njihovoj ocjeni predugo traje. Pored zdravlja, sreće i para, žele i mir u svijetu i ljepše vremenske prilike u 2015...

Crnogorski građani o Novoj godini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
Direktan link

U Prištini slavlje povodom dolaska nove 2015. godine već je počelo u sredu poslepodne. Hrabri građani na temperaturi koja će se kretati od minus 8 do minut 15, uz kuvano vino i ostala pića sa 40 montiranih štandova, moći će tokom dočeka Nove godine slušati niz bendova sve do uveče kada počinje i specijalni program sa poznatim muzičkim grupama i umetnicima.

U ponoć će, kako to tradicija nalaže, biti ispaljeni i vatrometi, ali kako su iz opštine rekli, na kontrolisan način. Opština takođe priprema i iznenađenje za sve one koji ovu noć planiraju da provedu na otvorenom. Očekivanja građana od 2015. su brojna, ali je zajednička želja većine ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Evo šta su u razgovoru sa Amrom Zejneli i Jasminom Šćekić rekli građani Prištine i Severne Mitrovice:

Građani Kosova o Novoj godini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

A šta se u Hrvatskoj očekuje u 2015. godini? Kako se krajem 2015 u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori, godinu će obilježiti 12 mjeseci kampanje. Nije za očekivati da Vlada u posljednjoj godini mandata povuče neke radikalnije poteze, pa nije za očekivati ni neke ozbiljnije socijalne prosvjede, piše Enis Zebić u tekstu o Hrvatskoj u 2015. godini.

XS
SM
MD
LG