Dostupni linkovi

Reeker za RSE: SAD podržavaju kompromis Makedonije i Grčke


Philip Reeker
Philip Reeker
Philip Reeker, američki amasador u Makedoniji za Radio Slobodna Evropa govori o prevladavanju spora oko imena između Grčke i Makedonije, te evropskim perspektivama Balkana.

Razgovarao Zoran Kuka

RSE
: Sjedinjene Američke Države podržavaju kompromis s Grčkom kako bi Makedonija mogla postati punopravna članica NATO saveza. Očekuje se da bi nakon izbora pregovori mogli biti nastavljeni. Da li je vrijeme da se SAD izravno uključe u pregovore?

Reeker
: Ujedinjeni narodi i ambasador Niemetz, vode dobro pregovore i to je odgovarajuća forma da se pomogne objema stranama da nađu rješenje dugotrajnog problema. Vjerujemo da je rješenje moguće i nastaviti ćemo pružati podršku Skoplju i Ateni, kao i ambasadoru. S obzirom da su u Grčkoj, kao i u Makedoniji, održani izbori, sada je vrijeme da obje države da sjednu zajedno i nađu rješenje, jer mi to ne možemo uraditi umjesto njih.

RSE: Kako ocjenjujete odnose između Makedonije i Kosova? Iako je Makedonija priznala Kosovo, Skopje i Priština još nisu uspostavili diplomatske odnose.

Reeker
: Makedonija i Kosovo imaju snažne veze, to je nedvojbeno. Najbliži su susjedi, od Skopja do Prištine je kratak put, trgovina, kao međuljudski odnosi su dobri, ali uvijek mogu biti dodatno unaprijeđeni. Naravno, u nekim pitanjima postoje razlike, ali sve se može riješiti dijaloga i diplomatskim sredstvima. Preporučujem objema državama nastave s otvorenim razgovorom i uvjereni smo da diplomatski odnosi između njih mogu biti uspostavljeni u skoroj budućnosti.

RSE: Kako biste odredili poziciju Makedonije i Balkana u širim globalnim okvirima?

Reeker
: Sjedinjene Države već dugo vremena rade na tome da Balkan bude dio Evrope. Naša ukupna vanjska i sigurnosna politika je vidjeti Evropu cijelu i slobodnu, i to je ono što podržava svaki predsjednik SAD, od Ruzveltovog doba. To smo dokazali i našim angažmanom u II Svjetskom ratu. Balkan je dio te politike i raditi ćemo na tome da sve države Balkana budu integrirane u transatlantski savez. Na prethodnim primjerima mogli smo vidjeti da je upravo to ključ koji vodi stabilnoj i prosperitetnoj Evropi što je svima cilj, pogotovo u 21 stoljeću.
XS
SM
MD
LG