Dostupni linkovi

Reakcije povodom smrti Tihića


Reakcije povodom smrti Tihića:

"Sulejman Tihić je pokušao da istinski reformira SDA, jača bošnjački identitet te stranke i iskreno je radio na sukladnom multietničkom životu u BiH. BiH je, nažalost, ostala bez još jednog vrijednog i upornog političara", navodi se u telegramu Fahrudina Radončića, saopštio je Press centar Saveza za bolju budućnost (SBB).

"Ovo je težak gubitak za sve Bošnjake, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Tihić je bio ugledni političar koji je svojim političkim djelovanjem stremio ka sintezi jedinstvene BiH i traženju rješenja. Otišao je tiho, kao što je tiho i živio", rekao je za Agenciju Anadolija Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

"Bio je velik političar i dobar čovjek. Ostat će upamćen kao strpljiv i tolerantan sugovornik, spreman na pozitivne kompromise. Znao je da se u Bosni i Hercegovini može samo dugim, argumentiranim pregovorima nešto pomicati naprijed. Iako je bio zatvoren i maltretiran u srpskim logorima, nikad ni javno ni privatno nije pokazivao mržnju ili osvetoljubivost prema srpskom narodu", kazao je Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

"Smatram da je BiH izgubila jednog iskrenog zaštitnika ljudskih prava, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Neka ovaj odlazak važne i uvažene ličnosti sve nas koji smo u procesu zaštite demokratije, ne pokoleba u toj plemenitoj i iskrenoj namjeri", rekao je Mladen Ivanković Lijanović, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Narodne stranke "Radom za boljitak".

XS
SM
MD
LG