Dostupni linkovi

Razorne superoluje obrušit će se i na Europu


Posljedice uragana Sandy u New Yorku
Posljedice uragana Sandy u New Yorku
Razorne superoluje, kakve smo navikli gledati većinom na području SAD-a, uskoro bi mogle pogoditi i Europu, piše New Scientist.

Iako se uragani, poput npr. Sandy, koji je prošle godine poharao istočnu obalu SAD-a, formiraju u tropskom dijelu zapadnog Pacifika te se kreću sjeverozapadno prema SAD-u, uskoro bismo mogli svjedočiti slučajevima sličnih pojava i u Europi.

Kako bi simulirali kretanje budućih uragana i superoluja, znanstvenici s Nizozemskog kraljevskog instituta za meteorologiju napravili su detaljan klimatski model za razdoblje od 2094. do 2098. godine.

Njihovo istraživanje pokazalo je da će se uragani u budućnosti formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog oceana jer se to područje ozbiljno zagrijalo pa će imati dovoljno topline i vlage koja im daje snagu.

Kao rezultat toga, superoluje bi se u budućnosti mogle, umjesto prema SAD-u, okrenuti prema Europi.

Nakon što napuste tropsko područje u kojem nastaju, oluje će oslabjeti, ali u dodiru s hladnijim zrakom nad Europom pretvorit će se u hibridne oluje, poput uragana Sandy, koji je prošle godine u SAD-u uzeo brojne živote i izazvao golemu materijalnu štetu.
XS
SM
MD
LG