Dostupni linkovi

Nastavak ponovljenog suđenja Mladićevim pomagačima


Specijalci u Aranđelovcu, gdje je u decembru 2008. pretraživana kuća Mladićevog prijatelja Ljubinka Zlatića, Foto: Branko Vučković
Specijalci u Aranđelovcu, gdje je u decembru 2008. pretraživana kuća Mladićevog prijatelja Ljubinka Zlatića, Foto: Branko Vučković
Ponovljeno suđenje grupi osumnjičenih za skrivanje i pomaganje Ratku Mladiću biće nastavljeno danas izjavama svjedoka pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu u okviru dopune dokaznog postupka, izjavio je Srni advokat Nebojša Milosavljević, branilac Blagoja Govedarice.

Milosavljević je rekao da će odbrana predložiti da suđenje, zbog reorganizacije pravosuđa u Srbiji, bude odloženo na neodređeno vrijeme.

"Videćemo i koji će svedoci biti prisutni, s obzirom na to da je odbrana predložila da budu saslušani /bivši načelnik Uprave bezbednosti Vojske SCG/ Aca Tomić i drugi svedoci", rekao je Milosavljević.

On je dodao da nije sigurno da li će Tomić, koji je već saslušan u istrazi, biti spreman dati iskaz, jer ima informacija da je bolestan i da se nalazi na Vojnomedicinskoj akademiji.

Prvooptuženi u ovom slučaju oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, preminuo je prošlog avgusta.

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela, ostali su bivši oficiri VRS Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Oni se, prema navodima optužnice, terete da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega koja ga tereti za 15 krivičnih djela ratnih zločina i genocida.

Suđenje je bilo prekinuto početkom decembra 2007. godine, kada se Drugi opštinski sud oglasio nenadležnim i predmet proslijedilo Vijeću za ratne zločine.

Taj sud se u proteklih godinu dana još dva puta oglašavao nenadležnim za suđenje Mladićevim pomagačima, ali je Okružni sud u Beogradu ukinuo sve te odluke.

Nastavak suđenja zakazan je za 10.00 časova u Palati pravde u Beogradu.
/kraj/jn/tp/mb
XS
SM
MD
LG