Dostupni linkovi

Rasmusen: Saveznici ne bježe od borbe


Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
Novi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je sinoć u Vašingtonu da su evropski saveznici posvećeni misiji i Avganistanu, ali da bi željeli da u tu zemlju šalju više osoblja za obuku, a manje vojnika.

Rasmusen je u prvom zvaničnom obraćanju u SAD od kada je stupio na funkciju rekao da slabljenje podrške javnosti operaciji u Avganistanu ukazuje na potrebu da se pokaže da postoji "svjetlo na kraju tunela" kroz obuku avganistanskih snaga i postepeni prenos ovlaštenja.

"Treba da proširimo misiju obuke. Smatram da je za evropske zemlje jednostavnije da doprinesu našoj trenažnoj misiji osobljem i finansijama, nego borbenim trupama", rekao je Rasmusen odgovarajući na pitanja u sjedištu političke grupe Atlantski savjet.

Komentari generalnog sekretara Alijanse uslijedili su u isto vrijeme kada su ministri odbrane evropskih zemalja na sastanku u Švedskoj izrazili neodlučnost da pošalju značajna pojačanja u Avganistan.

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu general Stenli Mekristal upozorio je da misija u Avganistanu vjerovatno neće biti uspješna bez slanja dodatnih vojnika. Očekuje se da će on zatražiti pojačanje od 30 000 do 40 000 vojnika i instruktora.

Rasmusen je u govoru kritikovao one u SAD koji omalovažavaju doprinos evropskih saveznika.

On je u govoru ukazao na 9.000 dodatnih neameričkih vojnika koji su stigli u Avganistan u posljednjih 18 mjeseci i rekao da "saveznici ne bježe od borbe".

Pentagon je juče objavio da dodatna američka pojačanja neće stići u Avganistan do sljedeće godine, čak i ako ih predsjednik Barak Obama odmah odobri.
XS
SM
MD
LG