Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moguće rješavanje problema raseljeništva


Raseljeništvo je prioritet - Walter Kaelin

Zatvaranje poglavlja raseljeništva u BiH je moguće, a okvir za postizanje ovog cilja je Revidirana strategija povratka, rečeno je u Sarajevu na promociji dvije publikacije UNHCR-a koje se bave problemom raseljeništva na području zapadnog Balkana.

Riječ je promociji međunarodnog časopisa pod nazivom “Pregled prisilnog raseljeništva”, te brošure o raseljeništvu u BiH i zapadnom Balkanu.

Na skupu je istaknuto kako je u BiH dosta toga učinjeno na povratku, ali da se još uvijek veliki broj građana nalazi u raseljeništvu.

Stoga je apelirano na državne vlasti da što hitnije usvoje Revidiranu strategiju povratka koja bi na jedinstven način riješila problem povratka u BiH.

“Da bi se riješio problem dugotrajnog raseljeništva, nužna su nastojanja da se ovo pitanje tretira kao prioritet”, poručio je predstavnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava interno raseljenih osoba Walter Kalin.

On je naglasio kako je za BiH prioritet usvajanje ove strategije, koja sadrži rješenja za održivost povratka i probleme najranjivih kategorija, kao i za rekonstrukciju domova.

ŽIVOT NA MARGINAMA DRUŠTVA

Kalin napominje kako će za realizaciju ovih ciljeva biti neophodna sredstva kako iz državnog budžeta, tako i donatorska sredstva.

“Interno raseljeništvo u Evropi danas ne predstavljaju šatorska naselja. Ove kategorije su postale nevidljive i žive na marginama društva. Iza samih brojki o raseljeništvu su individualne ljudske tragedije”, upozorio je Kalin.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović kazao je kako se u ovom ministarstvu radi dorada Revidirane strategije, koja ranije nije prošla u Domu naroda državnog parlamenta.

Safet Halilović


On očekuje da će u konačnici postojati politička volja za njeno usvajanje i objašnjava kako je za provedbu Strategije potrebno više od milijardu maraka.

Halilović je konstatirao da se BiH još uvijek suočava sa ozbiljnim posljedicama rata u pogledu raseljenih osoba i povratnika, te dodaje kako je u posljednje dvije godine država BiH počela da izdvaja više sredstava za povratak.

Predstavnik UNHCR-a Naveed Hussain napominje kako je više od milion građana ostvarilo pravo na povratak, ali da još mnogi to pravo nisu iskoristili. Ostali su u raseljeništvu zbog ekonomske neodrživosti.

On je rekao kako postoji i zamor među donatorima u ovoj oblasti, ali poručuje da UNHCR neće dozvoliti da ovo pitanje bude zanemareno ili da bude žrtva politike.

Na promociji UNHCR-ovih publikacija istaknuto je kako je rješavanje pitanje dugotrajnog raseljeništva na području zapadnog Balkana domaća odgovornost, ali da je međunarodna pomoć u ovoj oblasti i dalje potrebna.

Trajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima ne može biti ukoliko se ne iznađe trajno rješenje za kolektivno raseljeništvo, istaknuto je na skupu.

XS
SM
MD
LG