Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radulović: Bez političke volje za ključne reforme u Crnoj Gori


Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, za 'Zašto?' objašnjava zbog čega Crnu Goru nakon prijema u NATO očekuju veliki izazovi u nastavku puta evropskih integracija.

  • Zakoni

Najveći izazovi za Crnu Goru u narednom periodu biće, zapravo, u oblasti javne administracije.

Javna administracija već sada pokazuje niz problema u ispunjavanju svih zadataka koje evropske integracije sa sobom nose.

Lako je bilo donijeti zakone, lako ih je bilo definisati, sada je u periodu implementacije potrebna čvrsta, jaka, sposobna, brza i efikasna administracija, a to na žalost nije slučaj.

  • Koštac

Mora se odati priznanje za puno toga što je urađeno do sada ali to nije dovoljno za naredni period.

Jednostavno, strukturalne reforme se moraju sprovesti ili se može doći u opasnost da se napredovanje u evropskim integracijama uspori.

Ono što je evidentno je da za sada Vlada nije pokazala političku volju da se uhvati u koštac sa ovim problemom.

Više je to bilo na nivou deklaracije i deklarativnih odrednica od strane visokih zvaničnika Vlade da će se nastaviti sa reformom javne administracije, i na centralnom i lokalnom nivou.

  • Rokovi

Iako je Vlada formirala posebno Ministarstvo za javnu upravu, to novo ministarstvo i njegovi dometi su veoma ograničeni tako da je u budućem periodu za očekivati da se nešto ozbiljnije uradi u ovoj oblasti.

Naravno, kada pričam uopšte o javnoj administraciji mislim takođe i na onaj dio državnih institucija koje se bave ključnim oblastima, a to su vladavina prava, sektor bezbjednosti, zatim poljoprivreda, pitanje ekologije, pitanje kontrole kvaliteta, inspekcijske službe...

Dakle sve ove strukture, sve ove institucije mogu doći u situaciju da ne budu efikasne, da ne sprovode ono što treba da rade na efikasan način i da reforme koje su u svim oblastima predviđene ne budu realizovane u predviđenim rokovima.

  • Volja

Zasigurno da među posljednjim poglavljima koja će biti zatvorena su pitanje vladavine prava, oblast pravosuđa, pitanje zaštite životne sredine, pitanja vezana za poljoprivredu.

Pitanje je da li će biti političke volje da se sve one oblasti gde je bilo manje pomaka u odnosu na očekivano poguraju naprijed.

  • Korupcija

Što se tiče korupcije i slučaja Svetozara Marovića, jedan slučaj nije dovoljan.

Ono što je svakako situacija u Crnoj Gori je to da je pokrenuto cijeli niz postupaka, recimo tri gradonačelnika su trenutno u sudskim procesima ili pod otvorenom istragom ali ni to nije dovoljno.

Svi segmenti društva trebaju da osjete pravnu sigurnost ili nesigurnost ukoliko rade nešto što ne treba da rade.

  • Udar

Naravno da će to biti indikator političke volje jer ukoliko se zaista desi da neki veliki slučajevi budu izigrani u fazi implementacije sudskih presude ili samog sudskog postupka i ukoliko ono što je poprilično evidentno i poprilično snažno dokazano u nekim prethodnim radnjama bude dovedeno u pitanje na kraju ili u toku samog sudskog postupka, onda će to dovesti u pitanje cijeli sistem uvođenje pravne države u Crnoj Gori.

Naravno doći će pod udar i analizu međunarodnih partnera, prije svega partnera iz Evropske unije.

XS
SM
MD
LG