Dostupni linkovi

Radović odbacuje ocjene princa Nikole


Radović odbacuje ocjene princa Nikole

Ministar pravde Miraš Radović je za RSE odbacio ocjenu princa Nikole Petrovića Njegoša da je zakonom o statusu dinastije i potomaka, njegov status sveden na činovnički.

"Ne mogu se saglasiti sa ocjenom princa Nikole Petrovića da su ovim priejdlogom potomci dinastije Petrović svedeni na činovnički status jer smo se pri njegovoj izradi rukovodili najboljim standardima koji su zastupljeni u državama republikanskog uređenja, kada je u pitanju odnos prema bivšim dinastijama i pri tome smo posebno imali u vidu mjesto dinastije Petrović Njegoš na istorijskom putu stvaranja crnogorske države i utemeljenja njenog duhovnog, nacionalnog i kulturnog bića.

Ovo je zakon koji je izraz potrebe savremene Crne Gore da očuva i afirmiše istorijsku ulogu, značaj i tradiciju dinastije Petrović Njegoš i da u tom smislu, shodno savremenim, društvenim odnosima, njenim potomcima utvrdi odgovarajući status. Oni imaju mogućnost da da vrše, određenu humanitarnu, kulturnu i drugu, ne političku djelatnost. Ovaj zakon predviđa i pitanje smještaja potomaka dinastije i finansijsku podršku. Sve ovo govori da se ipak ne može prihvatiti ocjena da ovim prijedlogom zakona dinastija Petrović Njegoš svedena na činovnički status,"
kazao je Radović.
Miraš Radović

Ministar Radović odgovara i na pitanje kako ocjenjuje najavu princa Nikole Petrovića da neće učestvovati u obilježavanju stogodišnjice proglašenja Crne Gore za kraljevinu.

"To je stvar ličnog odnosa princa Nikole Petrovića prema jednom od najznačajnijih datuma iz bogate crnogorske istorije. Prije stotinu godina Crna Gora je proglašena kraljevinom i to upravo u vrijeme vladavine knjaza i kralja Nikole i Petrovića Njegoša. To je datum koji služi na ponos građanima Crne Gore i svima onima koji drže do tradicije dinastije Petrović Njegoš,"
smatra on.
XS
SM
MD
LG