Dostupni linkovi

Radomirović: Korupcija na Balkanu uzima i ljudske živote


IIlustrativna fotografija
IIlustrativna fotografija

Vladimir Radomirović, glavni urednik portala za prijavu korupcije u Srbiji Pištaljka.rs i dobitnik nagrade za borbu protiv korupcije Verica Barać, za “Zašto?” objašnjava razloge za loš položaj zemalja Zapadnog Balkana na indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.

  • Doktori i pogrebi

Ceo region Balkana stagnira u borbi protiv korupcije.

Ono što nas u regionu svakako treba da brine je svakako to što korupcija u svim našim zemljama odnosi ne samo novac iz džepova građana već i ljudske živote, o čemu su uzbunjivači u Srbiji, a i u drugim zemljama regiona, svedočili i ukazivali na to.

Mi u Srbiji imamo trenutno jedan veliki slučaj, koji mi u Pištaljci pratimo već godinama: naši advokati i novinari pomažu uzbunjivaču Borku Josifovskom koji je još pre deset godina ukazao na to ljudi umiru zbog toga što lekari Hitne pomoći u Beogradu uzimaju novac od pogrebnih preduzeća da bi im dojavili gde je neko umro.

  • Praksa

Proces evropskih integracija dovodi do toga da su sve vlade u regionu sigurno raspoložene da se predstave kao veliki borci protiv korupcije.

Ali u praksi to može dovesti i do loših situacija u smislu da se usvajaju zakoni koji ne mogu da se primene i za koje i vlade regiona kad ih pišu i usvajaju -- čak i Evropska komisija kad procjenjuje te zakone -- znaju da neće biti moguće da se primene u praksi.

Tako da gotovo u svim zemljama regiona imamo agencije za borbu protiv korupcije koje su samo po imenu jake, a u praksi ne mogu da vrše to što bi trebalo da rade, da istražuju visoke funkcionere i da ih čak i hapse zbog korupcije.

  • Centri moći

Javnost, čini mi se, ima dosta očekivanja u tom smislu, iako je mentalitet na celom Balkanu da se nekom činovniku ili lekaru nešto da na poklon.

Mislim da je veliki deo javnosti svestan problema i svestan je toga da se velika korupcija odigrava upravo u onim velikim centrima moći koji nisu tako dostupni široj javnosti, kao što su ti lekari i činovnici, i da upravo zbog takvih stvari dolazi do promena na izborima.

  • Budućnost

Mi smo u Srbiji imali tu promenu 2012. kada je faktički zbog odnosa prema korupciji smenjena tadašnja vlast Borisa Tadića.

Mislim da u celom regionu ima potencijala, iako postoji taj mentalitet da se sitna korupcija toleriše, da je građanima dosta i otimanja i bednog života koji se svima obija o glavu zbog nekih grupica, da li su one kriminalne, finansijske, poslovne ili političke, koje zapravo oduzimaju budućnost svima nama i našoj deci.

XS
SM
MD
LG