Dostupni linkovi

Radnici Metalca ponovo protestuju nakon neispunjenih aprilskih obećanja


Radnici Metalca iz Nikšića ponovo protestuju, nakon neispunjenih aprilskih obećanja, našli su se pred zgradom crnogorske Vlade.

Radnici nikšićkog Metalca su se proljetos, u aprilu jednom već okupili pred zgradom Vlade sa upozorenjem da neće otići dok se ne riješi njihov problem, ali su pristali da "zamrznu" protest nakon obećanja da će problem riješiti posebna radna grupa.

Međutim, do danas nije urađeno ništa, pa su radnici Metalca u ponedjeljak došli pred zgradu Vlade sa zahtjevom da im se isplati 14 zaostalih zarada, poveže radni staž, odnosno, daju otpremnine po 1.000 eura.

Zaposleni u Metalcu štrajkuju od 18. decembra, a u međuvemenu su, pored protesta ispred Ministarstva ekonomije, pokušali i da blokiraju put Nikšić - Podgorica ali ih je policija spriječila.

Metalac je 2004., u stečaju kupio investitor iz Slovenije ali je odustao sa obrazloženjem da ne može da radi zbog duga od oko tri miliona eura, nakon čega mu je, uz garancije Vlade, obezbijeđen kredit od milion i po eura za otplatu dugova bankama, skidanje hipoteke, pokretanje proizvodnje i isplatu otpremnina višku radnika.

Fabriku je prošle godine preuzeo izvjesni Nikola Furundžić, ali je proizvodnja ipak stala i zbog nevraćenog kredita prešla u ruke državnog Investiciono-razvojnog fonda, a radnici koji su se, praktično, našli na ulici kažu da žive veoma teško:

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG