Dostupni linkovi

Vanredna vijest

RSE počinje emitovanje programa za Pakistan


Logo Radio Mashaal
Radio Slobodna Evropa počinje s emitovanjem programa u plemenskim regijama Pakistana u nastojanju da pruži alternativu radio stanicama islamskih ekstremista u pograničnoj regiji s Afganistanom.

Novi Radio Mashaal počeće s emitovanjem programa danas na lokalnom paštunskom dijalektu.

"Postoji hitna potreba za tačne, objektivne vijesti i informacije u Pakistan's plemenskih područja ", kaže američki specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke.

"Radio Mashaal predan profesionalnom novinarstvu na lokalnom jeziku biće važan doprinos miru, pomirenju i demokratije u regiji", kazao je Hoolbrooke.

Pakistani veteran i novinar Ahmed Rashid autor kaže da se nada Radio Mashaal "omogućiti ljudima vrstu informacija koje su potrebne da bi donosili prave odluke u životu".

Program Mashaala, što na paštunskom znači baklja, biće emitovan iz sjedišta mreže u Pragu dok će njegovi novinari djelovati iz novog dopisništva u Pakistanu.

Radijska mreža RSE već emituje program na paštunskom jeziku u Afganistanu. Ovo će biti prvo emitovanje njenog programa u Pakistanu.

Radio Slobodna Evropa je privatna neprofitna korporacija koja emituje program na 28 jezika u 20 zemalja, uključujući i Iran.
XS
SM
MD
LG