Dostupni linkovi

Problem ruskih investicija: Queen of Montenegro ide na doboš


Bazen hotela Queen of Montenegro
Jedan od svega nekoliko hotela na crnogorskom primorju koji predstavljaju ozbiljan dio ove vrste domaće turističke ponude, zbog neplaćenih dugova ide na doboš. Dobro je što će većinski vlasnik, ruska Korston grupa koja se pokazala kao nekvalitetan investitor, otići ali je zabrinjavajuće što se ne zna ko će biti sljedeći.

Jedan od najvažnijih hotela na budvanskoj rivijeri, bečićki Queen of Montenegro će uskoro promijeniti vlasnika jer je madjarska OTP banka pokrenula proceduru naplate kredite od 35 miliona eura koje je, prije šest godina, podigla kompanija Queen of Montenegro koja upravlja istoimenim hotelom. Iako je Kraljica Crne Gore poslovala dobro, ruski investitor nije ispunjavao obaveze po osnovu kredita.

Član skupštinskog Odbora za turizam i funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije, Obrad Gojković kaže da se predstojećom promjenom većinskog vlasnika hotela Queen of Montenegro ništa neće suštinski promijeniti.

“Queen of Montenegro ima značaj za crnogorski turizam i nadam se da će Crnogorska komercijalna banka koja treba da naplati ta dugovanja da je u njenom ineteresu da nađe dobar menadžment i da nastavi sa poslovanjem. Suštinski po meni se ništa ne mijenja jer sama činjenica da je hotel u dugovima i da CKB neće dopustiti da propadne hotel i ona će vjerovatno naći dobar menadžment ili prodati hotel.“

RSE: Crna Gora zapravo sada ni na koji način ne može da utiče na odabir budućeg vlasnika Kvin of Montenegro?

Gojković: Nervira ta činjenica ali ipak je ovo tržište i ipak ne bi država trebalo da se bavi biznisom.

Turizmolog Miloš Bigović je rekao za RSE da je vijest da će banka prodavati hotel Queen of Montenegro veoma neprijatna i naglasio da je sada "prioritet svih prioriteta" da hotel nastavi da normalno radi".

"To je jedan od važnih motora budvanske privrede, a time i domaće ekonomije", kaže Bigović koji je prokomentarisao činjenicu da će novog kupca za hotel tražiti banka koja će se rukovoditi sopstvenim, a ne društvenim interesima pa postoji mogućnost da će za ulaganje biti zainteresovani investitori bez iskustva, znanja i referenci u hotelskom biznisu, a moguće i firme iza kojih stoje pojedinci s kapitalom sumnjivog porijekla.

“Ukoliko dođe do situacije da potencijalno se javi nebonitetan kupac, odnosno kupac koji nema iskustvo u turističkom biznisu , koji svojim najmerama prijeti da ugrozi biznis i poslovne aktivnosti hotela, dakle njegovu najmenu i osnovnu svrhu biznisa, smatram da u tom trenutku država treba da se uključi i da određenim mjerama intervencije spriječi namjere eventualno lošeg investitora. Ja se nadam da do toga ne dođe ali ako doe to država mora da odigra ključnu ulogu i zaštiti osnovni, bazični biznis hotela Queen of Montenegro.”

Ukoliko se pretpostavke direktora i suvlasnika hotela Queen of Montenegro, Dragana Ivančevića pokažu kao tačne, razloga za bojazan nema. Ivančević je za RSE rekao da o prodaji hotela odlučuje isključivo banka ali da će ona, po njegovom mišljenju, procesom odgovorno upravljati.

“To je pravo koje ima vlasti. Što se države tiče naravno da je teško obezbijediti njen uticaj na nešto što je nečije privatno pravo ili pravo nekoga ko ima svoju imovinu. Međutim, moj utisak je da će OTP banka jako voditi računa čak i da ćemo mi biti konsultovani oko budućeg vlasnika u onoj mjeri koliko jedan menadžment treba da bude konsultovan. Svakako to pravo ostaje vlasniku da on izabere partnera kome će ustupiti svoja vlasnička prava.”

Hotel će, do daljeg, nastaviti normalno da radi sa nepromijenjenim menadžmentom.

,, Menadžment hotela na čelu samnom nastavie vodi hotel, imamo redovno stanje, račun nije u blokadi imamo redovno poslovanje i sada možda više relaksiranu situaciju da normalno radimo svoj posao a ne onu atmosferu kada radite u nekoj kompaniji koja ne ispunjava svoje obaveze i svakog momenta čeka kada će joj biti blokiran račun i kada će nastati neka neplanirana situacija”, kaže Ivančević.

Ivančevićev optimizam uprkos činjenici da će hotel do kraja godine otići na doboš, vjerovatno može tumačiti olakšanjem nakon odlaska ruskog investitora koji nije redovno otplaćivao kredit, baš kao što nije ispunio ni ambiciozne investicione obaveze koje su bile ugovorene kada je ulazio u vlasničku strukturu hotela, što je još jedna kocka u mozaiku ruskih investicija kojima se Crna Gora nije usrećila.

“Tu je bilo jako puno problema. Sjetite se i situacije u Ulcinju, evo sada vidimo i u Budvi. Dakle, činjenica je da su to bile nekredibilne kompanije, nekredibilni partneri i na to sam ukazivao više puta. I sada kažem da taj problem postoji”, poručuje Ivančević.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG