Dostupni linkovi

Putin se sprema “oprati ruke” od separatista u Ukrajini


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Autor: Brian Whitmore, priredila Sabina Čabaravdić

Ponekad je zaista pametno obratiti pažnju na to šta piše Andrej Kolesnikov, kolumnista Komersanta kojeg često opisuju kao dvorskog pisara, ali i “omiljenog predsjednikovog novinara”.

Autor knjige "Krhko carstvo: Kako je prestala ljubav između Rusije i Vladimira Putina” Ben Judah, nedavno je napisao da ruski predsjednik posebnu pažnju obraća Kolesnikovim kolumnama. “Uživa u njima i čita ih do samoga kraja”, kaže Judah.

Kolesnikov redovno putuje s Putinom koji ga često koristi da iz svog režimskog svetišta pošalje poruku širem krugu. Tako je u intervjuu ljeta 2010, javnost je saznala da se Vladimir Vladimirovič za dvije godine namjerava vratiti na predsjednički tron.

Na tom epskom putovanju preko ruskog Dalekog istoka, u jarko žutoj Ladi, Putin se Kolesnikovu povjerio da bi demonstrante na ulicama “trebalo istući”.

Obje su se te stvari naravno i desile.

Logično je onda da neopaženo nije prošao ni tekst kojeg je Kolesnikov napisao 29. jula kako je Putin spreman oprati ruke od separatista u istočnoj Ukrajini, ako se zaista dokaže da su oni odgovorni za rušenje malezijskog putničkog aviona.

"Ako u nekom trenutku postane jasno da su pobunjenici imali neke veze s tim, Putinov odnos prema njima će se radikalno promijeniti, čak i ako je bila u pitanju fatalna greška, a ne namjera”, napisao je Kolesnikov.

"Djeca koja su nizašta poginula, baš kao i odrasli, ili starije osobe, to je crvena linija preko koje se ne može preći. On neće pokrivati one koji su takvo nešto mogli učiniti, on ne želi imati takav grijeh na svojoj duši!”, kaže kolumnista.

Kolesnikove argumente ne treba uzimati doslovno. Ko pametan uostalom vjeruje da je Putin iznenada šokiran kako su separatisti, (koje on od početka podržava, naoružava, podstiče) mogli srušiti putnički avion? I da li neko zaista vjeruje kako su baš civilne žrtve “crvena linija preko koje on nikada neće preći?

Ali Kolesnikov ništa ne piše slučajno. Niti išta što Kremlj nije odobrio! Svojom kolumnom od 29. jula on je pustio probni balon, Putinovu poruku eliti da je promjena dosadašnje politike neminovna.

Ima još nekoliko signala koji bi se mogli odčitati kao zaokretanje Kremlja. U intervjuu za CNN od 22. jula, ruski ambasador u UN-u, Vitalij Čurkin kazao je kako postoje izvještaji da su pobunjenici mislili da su srušili vojni, u isto vrijeme kada je pao malezijski avion. Čurkin sugerira kako jesu srušili, ali nisu znali da je civilni.

"Ako je u pitanju zabuna, onda to nije bio teroristički čin", kaže ruski ambasador.

Prerano je zaključivati da li su u pitanju probni baloni, ili Kremlj zaista mijenja kurs prema ukrajinskoj krizi. Ali je indikativno da kolumna stiže u isto vrijeme kada su EU i SAD zaoštrile sankcije Rusiji, odnosno kada se i najžešći branioci Rusije u Evropi lagano distanciraju od Putina.

Anketa uglednog njemačkog Spiegel-a pokazuje da je 52 odsto Nijemca za pojačavanje sankcija Rusiji, čak i pod uvjetom da ostanu bez posla.

XS
SM
MD
LG