Radio Slobodna Evropa
Marina Salie
Specijalni projekat

Marina Salie Poslanica iz Sankt Peterburga koja je prva optužila Putina

Piše: Robert Coalson

Јун 2, 2022

Prve ozbiljne optužbe za malverzacije protiv Vladimira Putina ranih 1990-ih potekle su od liberalne članice gradske skupštine Sankt Peterburga Marine Salie.

Geološkinja po obrazovanju, politička saradnica Andreja Saharova, disidenta iz sovjetske ere, Salie je predvodila Specijalnu komisiju za ispitivanje Gradskog odbora za spoljne odnose (KVS), koji je vodio tada 40-godišnji bivši operativac KGB-a. Kada je komisija započela istragu 1992. Putin je KVS vodio tek nekoliko meseci, međutim, dašak korupcije već se osećao u vazduhu.

Komisija koju je predvodila Salie utvrdila je da je Putinov komitet potpisao sporazume o izvozu robe od oko 100 miliona dolara, uključujući naftu i retke metale, u zamenu za preko potrebnu hranu za grad od oko pet miliona stanovnika. Hrana nikada nije stigla, a opskurne kompanije koje su dobile izvozne dozvole su nestale.

"Sporazumi su sklopljeni sa ko zna kakvim kompanijama", rekla je Salie za RSE 2010. "Ove kompanije očigledno su bile osnovane za privremene, jednokratne poslove."

Mnogi dokumenti koji se odnose na rad komisije arhivirani su na mreži Havighurst centra za ruske i postsovjetske studije Univerziteta u Majamiju, u Ohaju, "kako bi se sprečio njihov nestanak sa interneta".

Finalni izveštaj komisije koju je predvodila Salie, međutim, Putina i njegovog zamenika Aleksandra Anikina ne optužuje za korupciju, već za propuste u nadzoru. Komisija je pozvala gradonačelnika Anatolija Sobčaka da ih obojicu razreši dužnosti. Gradsko veće prosledilo je nalaz komisije tužiocima na dalju istragu.

Izvod iz izveštaja komisije u kojem se poziva na smenu Vladimira Putina sa funkcije šefa komiteta za spoljne odnose Sankt Peterburga.

Međutim, ni tužilaštvo u gradu, a ni ni federalni agenti nisu preuzeli slučaj, koji je tiho gurnut pod tepih, bez posledica po Putina. U biografiji "Prvo lice" iz kampanje za izbore 2000. Putin je negirao optužbe i okrivio kompanije koje su bile uključene u posao.

Salie je nastavila svoj politički aktivizam u Sankt Peterburgu i nakon što se Putin preselio u Moskvu 1996. Ona je javno govorila protiv Putinove predsedniče kandidature 2000. i podržala je Konstantina Titova, tadašnjeg guvernera Samarske oblasti.

Nakon što je Putin postao predsednik, Salie se uglavnom povukla iz javnog života i preselila se u udaljeno selo u Pskovskoj oblasti. Retko je posećivala Sankt Peterburg.

Ona je 2010. govarila za Ruski servis RSE u, kako se ispostavilo, njenom poslednjem velikom intervjuu. Govorila je o svojoj odluci da se povuče iz javnog života.

"Imala sam sastanak sa (liberalnim ruskim poslanikom Sergejem) Jušenkovim početkom 2000. godine", priseća se ona. "Moja stranka slobodnih demokrata želela je da udruži snage sa njim. Imala sam bliske odnose sa Sergejem. Ali videla sam u njegovoj kancelariji osobu koju nikada, ni pod kojim okolnostima, nisam želela da vidim. Ne mogu da kažem njegovo ime. Ali u tom trenutku shvatila sam da bih trebalo da odem."

Marina Salie u razgovoru za RSE u februaru 2010, u poslednjem velikom intervju koji će bivša poslanica iz Sankt Peterburga i Putinov kritičarka dati pre svoje smrti dve godine kasnije.

"Od 2000. godine ili nisam pristajala na intervjue ili sam upozoravala novinare da neću ništa reći o Putinu", rekla je Salie.

S druge strane, Jušenkov je ubijen u Moskvi aprila 2003, samo nekoliko sati nakon što je registrovao svoju liberalnu političku stranku za izbore u decembru iste godine. Na tim izborima Putinova Jedinstvena Rusija osvojila je parlamentarnu većinu koju drži do danas.

Salie je 2010. godine potpisala onlajn peticiju kojom je pozvala Putina, tada na funkciji premijera, da podnese ostavku.

U februaru 2012, obratila se na skupu u Sankt Peterburgu kada je pozvala na slobodne izbore. Tada je najavila i da planira da se pridruži partiji Građanska platforma ruskog milijardera Mihaila Prohorova, koji se kandidovao protiv Putina na predsedničkim izborima 2012. godine.

Salie je umrla od posledica srčanog udara 21. marta 2012. u svom domu u Pskovskoj oblasti. Imala je 77 godina.

U čitulji u Njujork tajmsu (The New York Times), njena dugogodišnja prijateljica Tatjana Dorutina rekla je da je Putinov uspon na mesto predsednika obeshrabrio Salie.

"Kada je Putin došao na vlast, rekla je: 'Ovo će trajati. Ovo se neće završiti', priseća se Dorutina. "Rekla sam joj: 'To su samo četiri godine', a ona je odgovorila: 'Ne, ovo će trajati dugo. Nema više smisla baviti se politikom. Putinov režim je tu da ostane."

Ljudi iz Komiteta

Kada se raspao Sovjetski Savez pre tri decenije, neugledni 39-godišnji penzionisani oficir KGB-a po imenu Vladimir Putin se našao na čelu gradskog komiteta u Lenjingradu, gradu koji sada ponovo nosi svoje originalno ime, Sankt Peterburg.