Radio Slobodna Evropa
Specijalni projekat

Ljudi iz Komiteta Neispričani detalji korupcionaških skandala i prevara oko Vladimira Putina i njegovih saradnika iz vremena kada je započinjao svoj politički uspon

Current Time i Ruski servis RFE/RL

Јун 2, 2022

Kada se Sovjetski Savez raspao pre tri decenije, neupadljivi 39-godišnji penzionisani oficir KGB-a po imenu Vladimir Putin našao se na čelu opštinskog komiteta u Lenjingradu, sada poznatog po svom prvobitnom imenu Sankt Peterburg.

Bila je to skromna odskočna daska za čoveka koji će nastaviti da vlada Rusijom više od dve decenije. Nakon toga on će izgraditi politički sistem u okviru kojeg bi mogao doživotno da vlada, narediće invaziju na Ukrajinu, da bi sve eskaliralo izolacionizmom i političkom represijom koja podseća na sovjetsku eru.

Tokom svoje prve predsedničke izborne kampanje, 2000. godine, Putin je obećao da će haotičnu zemlju opterećenu korupcijom pretvoriti u pravednu i uređenu "diktaturu zakona". Ali njegova duga vladavina obeležena je optužbama za korupciju od samog početka, pa čak i pre toga.

U roku od godinu dana nakon što je Putina njegov politički mentor, gradonačelnik Anatolij Sobčak, imenovao na čelo Komiteta za spoljne odnose Lenjingrada, on je već bio zaglibljen u sumnje u korupciju. Liberalna gradska poslanica Marina Salie vodila je istragu i pozivala na Putinovu smenu, a sve zbog malverzacija s neakreditovanim firmama koje su zaradila milione.

Tu aferu, koju je Putin preživeo nakon što su je vlasti odbacile, dobro su dokumentovali novinari i naučnici. Nova istraživačka serija Current Time i servisa RSE na ruskom jeziku osvetljava davno zaboravljene korupcionaške skandale i prevare oko Putinovog komiteta i njegovih saradnika. Sve se dešava na samom početku Putinove političke karijere, u Sankt Peterburgu, gradu koji je u to vreme vrvio od organizovanih kriminalnih grupa, bliskih istražnim organima i državnim službenicima.

Serija zasnovana na višemesečnom pročešljavanju sudskih, policijskih i novinskih arhiva, kao i na intervjuima sa direktnim učesnicima u sumnjivim poslovima, otkriva nove detalje o događaju nekada opisanom kao najveća zaplena kokaina u Rusiji - navodno namenjena kabinetu gradonačelnika Sankt Peterburga - kao i planiranu krađu miliona dolara uz pomoć Putinovog podređenog i kompanije koja je u suštini bila podružnica komiteta budućeg ruskog predsednika.

Takođe otkriva direktnu vezu Putinovog komiteta s kompanijom koja je želela da proda fiktivno hemijsko jedinjenje poznato kao "crvena živa" stranim kupcima zainteresovanim za njegova navodna fantastična svojstva, uključujući tu i nuklearnu primenu.

U okviru ovog projekta, Current Time i servis RSE na ruskom jeziku objaviće i do sada nepoznatu arhivu sa detaljima o radu Putinovog komiteta, kao i novinske članke iz tog vremena o događajima u vezi sa budućim ruskim liderom. Ovi članci uključuju posthumno odavanje počasti novinaru koji je napisao detaljan izveštaj o Putinovoj prošlosti u KGB-u i čije ubistvo nekoliko dana nakon što je priča izašla nikada nije razrešeno.