Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Put u Beograd: Srpski “front” bez Vučićeve podrške


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolic (L), lider Nove srspke demokratije Andrija Mandic i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Miloš Bešić, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, za “Zašto?” analizira razloge za, značaj kao i mogući ishod najavljenog sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa prosrpskim liderima iz Crne Gore Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

  • Jačanje poluge

Činjenica je da su poslednji izbori pokazali da ipak na određeni način gospodin Đukanović i Demokratska partija socijalista gube na svojoj snazi, dakle nemaju onu vrstu snage i kapaciteta koji su imali makar od 2006. godine.

Oseća se jedna mogućnost ili potreba dela crnogorske opozicione političke scene i dela partija koje nisu prosrspke ali su anti-DPS i orjentisane su protiv Mila Đukanovića da se približe srpkom političkom korpusu, ne iz nacionalnih i drugih razloga već u cilju smene vlasti u Crnoj Gori.

Njihov dodatni argument ili dodatna stvar, dodatni aspekt koji im daje snagu u spoljnopolitičkim odnosima je jačanje Rusije koje se desilo u zadnjih nekoliko godina naročito zadnjih desetak godina jer znamo da je identtfikacija sa Rusijom u tom nekom tradicionalmom istorijskom mitološkom smislu veoma, veoma izrašžna i to im dodatno ide u prilog.

Naravno, uloga srpske političke elite i uopšte Srbije na Crnu Goru je vrlo visoka, vrlo velika kada je reč o Srbima u Crnoj Gori i od faze do faze ta uloga srpske političke elite i srpske vlasti je bila veća ili manja.

Sada Srbi u Crnoj Gori žele da ojačavanjem te poluge oslabe na neki način crnogorske pozicije i pozicije DPS-a.

  • Vučić i Đukanović

Mislim da, na osnovu informacijama sa kojima raspolažemo, gospodin Vučić ima veoma dobre odnose sa gospodinom Đukanovićem, bez obzira što je on u tom nekom tradicionalnom smislu na suprotno strani, neću reći antisrpskoj ali na ne-srpskoj strani, ali njihovu lični odnosi su jako dobri i imamo nekoliko veoma dobrih dokaza za to. Naprimer, u toku političke kampanje za prethodne izbore u Crnoj Gori nije se gospodin Vučić sastajao sa bilo kim iz srpske strukture ali se je sastajao sa gospodinom Đukanovićem i to u Njujorku gde su poslali vrlo jasnu političku poruku o saradnji na državnom Iina nekakvom personalnom planu. Drugo, osim što imamo ove ekplicitne indikacije dobrog odnosa njih dvojice jeste činjenica da veliki broj ljudi u neformalno informisanim krugoviam kažu da oni neretko komuniciraju i da se viđaj i da pričaju o već kakvim pitanjima.

Treća stvar, u izbornom danu smo imali taj incident koji je identifikovan kao pokušaj rušenja vlasti, nekoliko dana nakon toga gospodin Vučić je pružio informacije koje su više išle u prilog gospodinu Đukanoviću i aktulenoj političkoj vlasti Crne Gore nego što bi išle u prilog srpskoj strani.

  • Poeni i packe

I onda u kontekstu toga, postavlja se pitanje zašto je gospodin Vučić prihvatio taj razgovor sa srpskom predstavnicima ili predstavnicima srpskog političkog bića u Crnoj Gori?

Ja mislim da je nekoliko razloga:

Prvo, on je odbijao taj razgovor dugo a sada ga je prihvatio. Tim odugovlačenjem je već smanjio specifičnu težinu tog sastanka. Drugo, vrlo ga je teško odbiti zato što znamo da se on sada doživljava i kao veliki regionalni faktor stabilnosti i o tome Vučić vodi računa, o tim stvarim da imaj uticaj tamo gde ga objektivno može imati i nema razloga da sebi oduzme kapacite koji mu prirodno pripada.

Treća stvar, očito da je gospodin Vučić puno naučio o politici poslednjih 10, 15, 20 godina i jednostavno zna da održavanje dobrih kontakata sa svim stranama je pametna stvar u politici i da nema nikakve potrebe praviti samo jednosmerna rešenja jer ne znamo šta će se desiti u budućnosti a s obzirom na ta dešavanja vi možete da dobijete ili nekekva dodatne političke poene ili političke packe.

  • Topao prijem

Prema tome, ne postoji nikakav razlog zbog čega ih on ne bi primio, kurtoazno poslušao, iskazao svoju solidarnost sa srpskim narodom i pozvao se na dobru saradnju, tradicionalne odnose itd.

Moja ključna konstatacija je da politički predstavnici Srba u Crnoj Gori ima da naiđu na topao prijem u Srbiji, imaće otvoren razgovor sa gospodinom Vučićem ali mislim da gospodin Vučić ni na koji način, ni pojedinačno, lično a niti politički u ime Srbije neće pružiti bilo kakvu otvorenu političku podršku njima.

Štaviše, mislim da će Vučić vrlo eksplicitno reći da Srbija ne želi da se meša u unutrašnja politička pitanja ali da razume potrebe srpskog naroda i da u duhu saradnje ta pitanja treba rešavati.

XS
SM
MD
LG