Dostupni linkovi

Put od New Yorka do Kine trajat će par sati


Projekt Hyperloop
Projekt Hyperloop
Osnivač Tesla Motorsa i SpaceX-a predstavio futuristički vlak koji će se kretati brzinom od 1.287 km/h.

Elon Musk, šef SpaceX-a, Tesla Motorsa i Solar Cityja osmislio je projekt kojeg je nazvao hyperloop pomoću kojeg bi prijevoz trebao biti brži i efikasniji.

Sada bi taj projekt mogao i realizirati jer je ET3 kompanija iz Colorada ponudila testiranje vakumskih cijevi na oko 5 kilometara dugom putu.

Elon Musk je napokon objavio detaljni plan razvoja Hyperloop vlaka, odnosno revolucionarnog transportog sustava koji će se kretati brže od zrakoplova, te će prevoziti putnike od San Francisca do Los Angelesa za 35 minuta u aluminijskim kapsulama smještenim u cijevi pod niskim zračnim tlakom na elektromagnetski pogon.

Drugim riječima Hyperloop vlak djeluje poput ispucavanja projektila coil-gunom kroz cijev na zračnom jastuku, a dodatna zanimljivost je u ideji da istovremeno bude samoodrživ, obzirom da će mu energiju pružati solarne ploče postavljene iznad cijevi.

Svaka kapsula bi trebala prevoziti najmanje 28 putnika, a između njih bi se iz sigurnosnih razloga ostavljao razmak od 8 km, što bi omogućilo sigurno zaustavljanje sustava u slučaju bilo kakvog kvara ili zastoja.

Musk je također proračunao da bi se ova investicija na trasi od San Francisca do Los Angelesa isplatila za 20 godina uz cijenu karte u jednom smjeru od 20 dolara.

Moramo naglasiti da Musk nije predstavio ovaj koncept u stilu dizajnera koji naprave par skica "revolucionarnog proizvoda" i postave jednu animaciju na YouTube, već je objavio dokument koji podsjeća na ozbiljnu vrhunsku znanstvenu studiju, dok istovremeno vodi računa o detaljnim lokacijama i trasama na koje bi se Hyperloop sustav u početku trebao postavljati u SAD-u, kao i o kompletnom ekonomskom aspektu čitavog projekta, pa tako navodi kako bi kompletni sustav (cijevi, kapsule, pogon, tuneli, potporni stupovi, stanice, zemljišne koncesije...) koji bi se sastojao od 40 kapsula koštao oko 6 milijardi dolara u inačici koja bi omogućavala samo prijevoz putnika, dok bi inačica koja uz putnike može prevoziti teret i automobile koštala oko 7,5 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG