Dostupni linkovi

Napadi na novinare i dalje nerasvijetljeni


Ivo Pukanić i Niko Franjić
Ivo Pukanić i Niko Franjić
Danas se navršava godinu dana od ubistva Ive Pukanića, suvlasnika hrvatskog lista "Nacional" i njegovog saradnika Nike Franjića, a svi detalji o ovom događaju još nisu razriješeni.

Za godinu dana uhapšena je grupa muškaraca, koja je planirala i izvela ubistvo, te kriminalni bos za kojeg se vjeruje da je naručilac.

Spekulacije o motivima ubistva su brojne zbog kontroverzne prošlosti Pukanića, a objašnjenje bi mogla ponuditi optužnica USKOK-a protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića, Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, koja mora biti podignuta sljedeće sedmice, jer im tada ističe pritvor, navode hrvatski mediji.

Svojim medijskim nastupima Pukanić je "stao na žulj" mnogima, među kojima se najviše ističu kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane i crnogorski premijer Milo Đukanović, koje dovodi u vezu sa "duvanskom mafijom" u Crnoj Gori.

Pukanićev prijatelj i takođe navodni finansijer "Nacionala" Ratko Knežević, kum crnogorskog premijera Mile Đukanovića, u jednom intervjuu podgoričkim "Vijestima" povezao je Subotića sa ubistvom Pukanića.

Pukanić i Franjić ubijeni su 23. oktobra prošle godine, u eksploziji bombe postavljene pod Pukanićev automobil, a pet dana nakon ubistva policija je uhapsila trojicu muškaraca za koje se ispostavilo da su planirali i učestvovali u izvršenju atentata.

Hapšenja u Hrvatskoj i Srbiji


Uhapšeni su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani. Uhapšeni su i Slobodan Đurović, povezan sa srpskim kriminalcem Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam, te Miljenko Kuzmanović, koji je trebao grupi pomoći pri bijegu u Srbiju.

Hapšenje Željka Milovanovića
Željko Milovanović nestao je iz Doboja i skrivao se skoro pola godine, nakon čega je uhapšen u Beogradu. Međutim, ispostavilo se da zbog nepostojanja dogovora Hrvatske i Srbije o međusobnom izručenju građana, Milovanović ne može biti izručen Hrvatskoj.

Kuzmanović, koji je atentatore trebao prevesti iz Hrvatske u Srbiju, pušten je nakon 55 dana provedenih u zagrebačkom pritvoru, pa je ponovno uhapšen u Beogradu krajem maja. Sumnja se da je upravo on policiji dao informacije o Milovanovićevom boravištu.

Mjesec dana prije Milovanovića, u Beogradu je uhapšen i Sreten Jocić, kriminalac sa izuzetno velikim policijskim dosijeom. Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon iskaza zaštićenog svjedoka u zagrebačkom postupku, koji je potvrdio da je Jocić dao nalog za ubistvo Pukanića.

Jocić je navodno ubistvo dogovorio sa bliskim saradnikom Đurovićem i Robertom Matanićem, koji je prema iskazu zaštićenog svjedoka za srpskog mafijaša već vršio ubistva u Bugarskoj. Svjedok je potvrdio da su Đurović i Matanić isplanirali najveći dio detalja ubojstva.

Ni Jocić ni Milovanović neće biti izručeni Hrvatskoj, ali postoji mogućnost da im se u Beogradu zajedno sudi zbog ubistva Pukanića. Jocićev advokat tvrdi da je zaštićeni svjedok lagao u brojnim navratima i izrazio uvjerenje da će njegov klijent uskoro biti pušten.

Prema posljednjim podacima, u Beogradu nema dovoljno dokaza da bi se Jocić zadržao u pritvoru, a hrvatski i srpski istražioci imaju rok do kraja oktobra da protiv njega podnesu optužnicu.

Zadnji pripadnik atentatorske grupe, Bojan Gudurić, još je u bijegu i za njim je raspisana nagrada od 100.000 eura. Istraga u Zagrebu završena je sredinom ovog mjeseca, i uskoro bi trebale biti podignute optužnice protiv svih osumnjičenih.

U slučaju napada na Kopanju nema ni osumnjičenih


Željko Kopanja
Ni nakon deset godina od atentata na Željka Kopanju, tadašnjeg direktora i vlasnika "Nezavisnih novina" i sadašnjeg većinskog vlasnika "Glasa Srpske", nisu otkrivene osobe koje su pod njegov automobil 22. oktobra 1999. godine postavile bombu.

Načelnik Uprave kriminalističke policije RS Gojko Vasić rekao je za "Glas Srpske" da istraga o ovom slučaju nije završena i da još nema konkretnih dokaza o izvršiocima.

On je istakao da je policija u vrijeme događaja imala slabe tehničke mogućnosti za prikupljanje dokaza u takvim slučajevima, što je otežalo istragu.

"Policija intenzivno vodi istragu u ovom slučaju i čini sve što je u njenoj moći da se izvršioci otkriju. Cilj je da se prikupe dokazi kako bi se počinioci mogli procesuirati, kako se ne bi desilo, kao u nekim slučajevima, da sve padne na sudu", rekao je Vasić.

U trenutku kada je otvarao vrata svog automobila, parkiranog ispred zgrade u Ulici Slobodana Jovanovića 34 u Banjaluci, aktivirana je eksplozivna naprava postavljena ispod automobila "golf" pri čemu je ostao bez obje noge.
XS
SM
MD
LG