Dostupni linkovi

Prvi robot ubica ili savršena letjelica?


X-47B
X-47B
Američka sofisticirana bespilotna letjelica "X-47B" (bez posade) snima teren i samostalno odlučuje koje će ciljeve gađati bez ikakvih konslutacija sa bazom.

Kritičari tvrde da je svijet dobio "prvog robota ubicu", čiji bi razvoj mogao ugroziti ljudsku rasu.

Letjelica "X-47B" velika je poput borbenog aviona. Ona omogućava ratnoj mornarici SAD nadgledanje terena bez upotrebe zemaljskih pista, odnosno bez potrebe za saglasnošću zemlje na čijoj se teritoriji operacije nadgledanja odvijaju.

Za njeno upravljanje nije potrebna čak ni posada u kontrolnom centru koja bi je navodila daljinskim upravljanjem.

Za lociranje smjera prema cilju, održavanje parametara leta i aktiviranje kamere "X-47B" koristi poseban CDU, a kontrolna jedinica šalje potrebne komande centralnom kompjuteru.

CDU se nalazi ispod trupa letjelice i snimanjem terena, a potom analiziranjem stanja, umjetnom inteligencijom odlučuje o daljim postupcima.

Nakon što operater na tlu, pri zadavanju parametara misije na koju leti, odredi cilj koji treba snimiti, ali i eventualno pogoditi nekom od raketa koje "X-47B" nosi, sve zadatke na sebe preuzima CDU, uključujući i odluku o otvaranju vatre.

Upravo ova izrazito velika autonomija, koja uključuje i upotrebu sile, ne sviđa se kritičarima ovog sistema.

Ali, američki oficiri vjeruju u sigurnost sistema i tvrde da će letjelica omogućiti nadzor i kontrolu pojedine teritorije 24 sata dnevno bez opasnosti.
XS
SM
MD
LG