Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prve dame i borba protiv AIDS-a


Prve dame na samitu

Borba protiv AIDS-a prvi je zajednički projekt prvih dama Francuske i SAD-a Carle Bruni-Sarkozy i Michelle Obama dogovoren prilikom njihovog prvog susreta u Strasbourgu. Obje prate svoje supruge predsjednike na samitu NATO pakta koji se održava povodom 60. godišnjice Alijanse.

Prema dogovoru njih će dvije sljedećih sedmica telefonski dogovarati o "zajedničkim inicijativama koje će biti provedene do kraja godine".

Bivša manekenka, treća supruga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Karla Bruni-Sarkozy, aktivno učestvuje u borbi protiv AIDS-a od februara 2008. godine, kada je i postala prva dama Francuske.

Angela Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom (desno) i prve dame Michelle Obama (sa suprugom i predsjednikom SAD Barackom Obamom - sredini) i Carla Bruni (sa surpugom i predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyjem - levo) u Baden-Badenu, 03. april 2009.
Njeno veliko angažiranje na tom pitanju objašnjava se činjenicom da je njen brat umro od posljedica te bolesti.

Pored toga, Karla Bruni je u decembru postala ambasadorica Svjetske fondacije za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, zalažući se za zaštitu majki i djece, kako bi što manje bli izloćeni ovim oboljenjima.

XS
SM
MD
LG