Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još jedan dobar posao vladajuće porodice?


Italijanska kompanija A2A, kupila je oko 15 odsto akcija Elektroprivrede. Od najveće transakcije u istoriji crnogorske berze mnogo se očekuje - prije svega oporavak finansijskog sistema i tržišta kapitala. Ipak, neke procjene govore da će najveću korist imati Prva banka koju kontroliše brat crnogorskog premijera.

Zahvaljujući jučerašnjoj transakciji kojom je italijanska kompanija A2A kupila 15 posto akcija crnogorske Elektroprivrede, koje su bile u vlasništvu četiri domaća privatizaciona fonda, u Crnu Goru je ušlo više od 120 miliona eura, što će, pretpostavlja se, biti dovoljno za oporavak fondova, ali i nekih banaka čiji su fondovi značajni klijenti i dužnici. Svježnih 122,7 milinoa eura će poboljšati likvidnost domaćeg finansijskog sistema jer će privatizaciono-investicioni fondovi vratiti više desetina miliona kredita.

Ipak, predstavnici dijela opozicije su odmah po okončanju transakcije cio posao komentarisali ocjenom da se radi o poslu koji će najviše koristiti vlasnicima Prve banke koju inače kontroliše Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića, koji je i sam njen akcionar sa nešto manje od 3 posto učešća.

Crnogorskim fondovima upravljaju ljudi bliski vlasti, a najviše koristi od prodaje njihovih akcija imaće vladajuća crnogorska porodica jer su neki fondovi bili u velikim kreditnim obavezama upravo prema Prvoj banci, ocijenjeno je u Pokretu za promjene. Funkcioner ove partije Zarija Pejović smatra da je jedan od motiva za sklapanje ovog aranžmana zapravo vraćanje dugova Prvoj banci:

"Treba uzeti u obzir da vlast ima svoj privatni interes u finasijsko-bankarskom sistemu, prije svega preko Prve banke, odnosno, činjenicu da su fondovi zaduženi kod Prve banke. Onda se može zaključiti da je jedan od ciljeva upravo vraćanje zajmova Prvoj banci."


Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Prva banka se krajem prošle godine našla u centru pažnje domaće javnosti kada je zapala u tešku situaciju koja je prouzrokovana velikom nelikvidnošću, zbog čega je dobila državni zajam od 44 miliona eura na godinu dana. Sada, prodaja fondovskih akcija italijanskoj kompaniji A2A izaziva različite komentare, jer je realizovana upravo uoči okončanja tendera za dokapitalizaciju i prodaju dijela akcija Elektroprivrede, koji je otvoren do polovine juna, čime Italijani, navodno, stiču stratešku prednost u odnosu na konkurente. Sa ovim aranžmanom se dovodi u vezu i posjeta italijanskog premijera Silvija Berluskonija, koji je uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori eksplicitno podržao vladajuću koaliciju.

U Socijalističkoj narodnoj partiji ipak smatraju da će najviše koristi od prodaje fondovskih akcija Elektroprivrede imati budžet i privreda. Aleksandar Damjanović, funkcioner SNP-a:

"Sada treba očekivati da fondovi, koji su dobili enormne pare, vrate svoje dugove, da bi i banke mogle da vrate novac koji duguju državi. Ako bude logičan red poteza, koristi bi trebalo da imaju najviše državni budžet i crnogorska privreda.“


Damjanović smatra da od upravo realizovanog posla građani neće osjetiti nikakvu korist:

"Teško je očekivati da će korist imati sitni akcionari na berzi i ostali građani. Imamo zvanične podatke o ogromnoj zaduženosti fondova koji će vjerovatno biti u obavezi da te kredite i smanje. Ono što ostane, pretpostavljam da će fondovi, kao i do sada, iskoristiti isključivo za naknade svojim upravljačkim strukturama."


Funkcioner Pokreta za promjene Zarija Pejović kaže da građani, kao ni ukupna ekonomija, neće osjetiti nikakvo blagotvorno djelovanje 123 miliona eura:

"Smatram da će ovo imati pozitivnog uticaja na vlasnike krupnog kapitala u Crnoj Gori. Jedno vrijeme će biti smanjen i problem nelikvidnosti. Nekog značajnijeg efekta na ekonomiju mislim da neće biti."


Da li će stvarno od cijelog posla najviše koristi imati Prva banka, pitali smo člana borda direktora ove banke Predraga Drecuna, koji kaže da je to apsolutna činjenica. Ovo je dobar trenutak za Prvu banku, jer se sada stvaraju uslovi za normalan rad, rekao je Drecun:

"Sa ovom transakcijom, može se slobodno reći da je Prva banka vraćena u normalni kolosjek u potpunosti i da ne može više biti neke krizne situacije u banci. To je prošlost. Iako je trend u posljednjih mjesec dana i u samoj banci pozitivan, ovo je samo još "šlag na tu tortu". Sve u svemu, mislim da će efekti vrlo brzo biti multiplikovani i prošireni i na privredu. Dobro je što će se na ovaj način vratiti povjerenje u banke, i slobodno se može reći da, bar što se tiče Prve banke - više nikad se neće desiti slična situacija, zato što je kriza u banci ustvari bila posljedica menadžmenta, a ne nekih dubljih problema u banci."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG