Dostupni linkovi

New York dvanaest godina poslije: Otvorena zgrada novog Svjetskog trgovinskog centra


Izvještava Hilary Russ, priredio Andre Grenon (Reuters)

Prva zgrada na nultoj tački udara nakon napada koji su uništili Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine otvorena je u srijedu, vraćajući sjaj Lower Manhattanu.

Ovijen staklom, četvrti Svjetski trgovinski centar je najmanja od četiri glavne zgrade na mjestu gdje je 2.700 ljudi poginulo nakon udara otetih aviona u zgrade. Visoka je 298 metara, i predstavlja nižu i jednostavniju verziju Prvog svjetskog trgovinskog centra čija gradnja neće biti završena do početka naredne godine.

"Ovo nije samo zgrada. Ovo je simbol ponovnog rođenja. Govori o našem obećanju da nikada ne zaboravimo", rekao je predsjednik Manhattan Borougha Scott Stringer na ceremoniji rezanja vrpce kojoj su prisustvovali zvaničnici, prijatelji, građevinski radnici, kao i turisti.

Japanski arhitekta Fumihiko Maki je rekao da je dizajnirao zgradu tako da ima "snažan skulpturalni efekat, ali tihu prisutnost" uz "utisak smirenosti i dostojanstva".

Zgrada sa 72 sprata je trenutno prazna, iako su dvije vladine agencije potpisale ugovor za iznamljivanje polovice prostora. Lučka kontrola New Yorka i New Jerseya, koja posjeduje lokaciju, i grad New York su prije više godine odlučile pomoći ponovnu izgradnju.

Nakon napada, nesuglasice između grada New Yorka, države, federalne vlade, građevinskih i osiguravajućih društava, porodica žrtava i drugih su usporile projekat.

Upravnik Larry Silverstein, koji je držao zakup za vrijeme napada 2001. godine, igrao je ključnu ulogu u osmišljavanju dizajna projekta, osiguranja i troškova istog.

"Svijet je prepoznao da smo se udaljili od dvanaestogodišnje kontroverze i gradnje, i sada imamo stvarno mjesto koje se vraća u život kao dio New York Citya", rekao je Janno Lieber, koji nadgleda planiranje, dizajn i gradnju za Silverstein Properties, za Reuters.

Glasnogovornica Silversteina Dara McQuillan je rekla da je izvođač radova nije bio zabrinut zbog toga što je samo polovica ove zgrade iznajmljena.

2006. godine Silverstein je otvorio sedmi Svjetski trgovinski centar, sjeverno od nulte tačke i kompanija je tada bila jedini korisnik prostora. Međutim, 2011. godine kompletna zgrada je iznajmljena kompanijama kao što su Moody's Corp i Mansueto Ventures, koja izdaje Fast Company i Inc magazine.

"Naučili smo na primjeru sedmog Svjetskog trgovinskog centra da kada izgradite vrhunsku, ekološku uredsku zgradu, prostor se brzo izda", kazala je McQuillan.

Komercijalne nekretnine u centru Manhattana se izdaju za oko 47 dolara po kvadratnoj stopi, što je oko 35% niža cijena od one koju možete naći u dijelu Manhattana u kojem se nalaze Empire State Building i Times Square, navodi agencija za nekretnine CBRE Group.

Gradnja nebodera je koštala oko dva miliona dolara, uključujući i troškove izdavanja, a finansirana je putem 1,2 milijarde neoporezivih Liberty obveznica i prihoda od osiguranja.

Vijeće urbanih dizajnera je u ponedjeljak odlučilo da je prvi Svjetski trgovinski centar, koji su izgradili Douglas Durst i Lučka kontrola, najviša građevina u SAD-u.

Izglasali su da će uključiti i luk u ukupnu visinu zgrade, koja će iznositi 541 metar, broj odabran zbog godine kada je potpisana američka Deklaracija nezavisnosti. Visina luka originalnih blizanaca je iznosila 526 metara, dok visina Empire State Buildinga sa antenom iznosi oko 443 metra.

Muzej posvećen 11. septembru bi trebalo da bude otvoren na istoj lokaciji naredne godine. Transportno križanje, koje je dizajnirao španski arhitekta Santiago Calatrava, bi trebalo biti otvoreno 2015. godine.

Biće izgrađene još dvije zgrade sa uredskim prostorom i preko 51,000 kvadratnih metara prostora za prodavnice. Arhitekta Frank Gehry, najpoznatiji po dizajnu modernog Guggenheim muzeja u Španiji, je planirao izgradnju centra reproduktivne umjetnosti u zgradi.

Prevela: D.F.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG