Dostupni linkovi

Prva teleportacija sa jednog makroskopskog objekta na drugi


Atomi, ilustracija
Atomi, ilustracija
Fizičari su uspjeli teleportirati kvantne informacije iz jedne grupe atoma u drugu na udaljenosti od 150 metara. Ova demonstracija je pokazala mogućnost razvoja kvantnih rutera i kvantnog interneta.

Tehnologije koje će biti baza kvantnog interneta su ruteri koji mogu prenosi kvantne informacije sa jedne lokacije na drugu bez oštećenja ili uništenja. Kvantni bitovi su izuzetno krhki i nestabilni i može ih uništiti svako mjerenje.

Zbog toga nije odmah jasno kako makroskopski objekti, kao što su ruteri, u mreži optičkih kablova mogu upravljati kvantnim bitovima a da ih ne unište. Zato fizičari za transport kvantnih bitova koriste teleportaciju.

Teleportacija se oslanja na čudni fenomen preplitanja u kojem dva kvantna objekta dijele egzistenciju.

Veza između njih osigurava da, bez obzira na to koliko su ta dva objekta udaljeni jedan od drugog, kada se uradi mjerenje jednog od njih automatski se utječe i na drugi.

Ovaj utjecaj omogućava fizičarima da šalju kvantne informacije sa jedne lokacije u prostoru na drugu a da one ne prođu kroz prostor između lokacija.

Teleportacija je veoma komplikovana, ali fizičari postaju sve bolji. Do sada su teleportirali kvantnu informaciju sa jednog fotona na drugi, sa jona na fotone, pa čak i sa makroskopske grupe atoma na foton.

Sada je Xiao-Hui Bao sa Univerziteta Hefei u Kini na tu listu dodao i teleportiranje sa jedne makroskopske grupe atoma na drugu.

Bao je sa svojim kolegama uspio teleportirati kvantnu informaciju sa jedne na drugu grupu atoma rubidija na udaljenosti od 150 metara uz pomoć prepletenih fotona.

Ovo je prvi put da je izvedena teleportacija sa jednog makroskopskog objekta na drugi.
XS
SM
MD
LG