Dostupni linkovi

Prva posjeta predsjednika Obame džamiji u SAD-u


Barack Obama u Islamskom centru Baltimore, Maryland, 3. februar 2016.
Barack Obama u Islamskom centru Baltimore, Maryland, 3. februar 2016.

Glas Amerike

Predsjednik Barack Obama je u srijedu prvi put za vrijeme svog mandata posjetio jednu američku džamiju, i susreo se sa Amerikancima islamske vjere u Islamskoj zajednici Baltimora (ISB).

“Ovo je prilika da se pošalje jasan signal zajednici Amerikanaca islamske vjere da će predsjednik Sjedinjenih država odlučno odbraniti vaša prava u ovoj zemlji za bogosluženje koje je u skladu sa vašom tradicijom i vašim nasljeđem”, rekao je povodom posjete glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Obama također učestvuje na okruglom stolu sa liderima američkih muslimana, kako bi saslušao njihove brige i razmišljanja, a nakon toga se obraća široj javnosti u baltimorskoj džamiji.

“Ovo je prilika za nekoliko stvari: najprije da se afirmira važna uloga američkih muslimana u našem društvu, a kao drugo, da se potvrdi naše uvjerenje što se principa vjerskih sloboda tiče”, naglasio je Josh Earnest.

Obama je tokom dva mandata posjetio više džamija u inostranstvu.

Suprostavljanje anti-islamskoj retorici

Do Obamine prve posjete dolazi u toku kampanje za predsjedničke izbore tokom koje je republikanski kandidat Donald Trump pozvao na stvaranje banke podataka muslimana i na privremenu zabranu ulaska u SAD novih imigranata islamske vjere nakon terorističkog napada u San Bernardinu, Kaliforniji, početkom decembra prošle godine.

Neki prominentni republikanci, među njima i senator John McCain, i predsjednički kandidat Jeb Bush, su osudili Trumpov poziv usmjeren protiv muslimana.

Jos jedan kandidat Republikanske stranke, Ben Carson je tokom prošle godine govorio u istom tonu. Po njemu, pripadnik islamske vjere nije prikladan da služi kao predsjednik Sjedinjenih država.

U jednoj izjavi koju je dao televizijskoj kući NBC u septembru prošle godine, Carson je rekao: „Ja ne bih preporučio da postavimo muslimana na čelo ove zemlje.“

Predsjednik Obama se nije direktno bavio anti-muslimanskim izjavama ovih kandidata, ali je vise puta, i u širem kontekstu govorio protiv takve retorike, a u januaru, tokom svog obraćanja naciji o stanju zemlje je takvu retoriku i najjače osudio.

Pozvao je Amerikance da odbace takvu politiku koja je uperena protiv ljudi zbog njihove rasne ili vjerske pripadnosti.

„Kad političari napadaju muslimane, bilo u inostranstvu ili u našoj zemlji, kada se vandaliziraju džamije, ili kad se djetetu rugaju, od toga nam sigurnost neće ojačati. Tako se ne govori istina. To je, prosto i jednostavno rečeno, pogrešno“, rekao je Obama u svom govoru 13. januara.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je u utorak naglasio da bi muslimani trebali biti u stanju da prakticiraju svoju vjeru bez uplitanja od strane države ili razdorne retorike tokom kampanje.

„Istina je da smo bili svjedoci alarmantnoj spremnosti nekih republikanaca da marginaliziraju američke muslimane koji inače poštuju zakon i privrženi su ovoj zemlji. A to je uvredljivo“, rekao je Earnest.

Obama osudio netrpeljivost tokom posjete džamiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00


Suradnja sa muslimanskom zajednicom

Grupe američkih muslimana su već dugo tražile da predsjednik Obama posjeti neku džamiju. Taj zahtjev su navodno ponovili i u decembru, prilikom susreta visokih zvaničnika Bijele kuće i lidera američkih muslimana povodom čitavog niza prijavljenih krivičnih djela mržnje uperenih protiv ove zajednice.

Prema lokalnim medijima, i Islamska zajednica u Baltimoreu je bila meta takvih prijetnji, tako da je policija morala pojačati sigurnost oko njihovih zgrada.

Islamska zajednica u Baltimoreu je u ponedeljak izdala saopćenje povodom predsjednikove posjete. U saopćenju između ostalog kaže da je ISB formirala jedna grupa obitelji 1969. godine koja se svake sedmice sastajala u prostorijama jednog lokalnog univerziteta. Na sadašnju lokaciju su se doselili 1980. godine kada su izgradili džamiju Al-Rahman, zajedno sa vjerskim učilištem, kliničkim centrom, i osnovnom i srednjom školom.

Nakon terorističkog napada u San Bernardinu predsjednik Obama je naglašavao važnost partnerskog odnosa vlasti i lidera američkih muslimana da bi se tako suprostavili pokušajima ektremističkih grupa poput Islamske države da vrše radikalizaciju pripadnika muslimanske populacije.

Glasnogovornik Earnest je takođe rekao da govor Obame u srijedu prije svega neće fokusirati na nacionalnu sigurnost nego će biti afirmacija doprinosa američkih muslimana i njihovog prava na vjeroispovijest.

„Oni ne bi smjeli biti objektom ismijevanja ili ničija meta, a pogotovo to ne bi smio raditi neko sa aspiracijama da vodi ovu zemlju“, naglasio je Josh Earnest.

XS
SM
MD
LG