Dostupni linkovi

Protestovali radnici u Tuzli, Travniku i Banjaluci


U BiH se nastavljaju radnički protesti zbog izgubljenih radnih mjesta, neisplaćenih plata i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje, krađe u preduzećima i mnogo čega drugog.

Radnici Tvornice transportnih uređaja, jedne od najvećih metalskih tvornica u BiH prosvjedovali su ponovo pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona. I dalje traže isplatu zaostalih plaća, te da im se osigura novi posao. Ogorčeni su i ljuti što umjesto dijaloga i konkretnih rješenja radnike svaki dan pred zgradom Vlade dočekaju žute trake i na desetine policajaca. Poručili su da neće dozvoliti propadanje njihove tvornice u kojoj je nekada radilo više od dvije tisuće ljudi i koja ima višedesetljetnu tradiciju.

Obespravljeni radnici Konfekcije “Borac” iz Travnika, koji su godinama bez plaća i uvezanog radnog staža, okupili su se i u petak spred ulaza u ovo poduzeće. Ukoliko u narednim danima njihov status ne bude riješen, tvrde kako će biti primorani da se 13. aprila pješice upute prema Sarajevu, kako bi svoja prava zatražili na protestima ispred zgrade Federalne vlade.

Među radnicima koji se pripremaju na sarajevske proteste je i Edin Melić, koji se zaposlio u Konfekciji “Borac” 1983. godine. Danas je samo jedan od 177 radnika koji su ostali bez posla, uplaćenih doprinosa i zdravstvenog osiguranja. Melić kaže da nakon protesta održanih proteklih dana u Travniku, radnici nemaju drugog izlaza osim da se upute prema Sarajevu kako bi svoja prava zatražili od Vlade Federacije.

„Naši problemi traju 15 godina, a duguje nam se 26 plata. Petnaest godina država se igrala s nama kako je htjela, pa je sada došao red da se i mi malo poigramo sa državom i da probamo pred Vladom Federacije ostvariti svoja prava“, kaže Melić u tekstu Marije Augustinović Radnici Konfekcije "Borac": Krenućemo pješice u Sarajevo.

Oko 100 radnika banjalučkog Kosmosa i u petak su protestnom šetnjom od preduzeća do zgrade Vlade RS iskazali su nezadovoljstvo zbog neispunjavanja obaveze preme njima: 15 plata i 8 godina neuplaćenih doprionosa. Zvukovima pištaljki i uzvicima 'Lopovi lopovi', radnici su pokušavali da skrenu pažnju nadležnih institucija.

Branislav Mikulić 29 godina radi u Kosmosu i pita se zašto nema plata.

“Direktor Dragan Ilić kaže da je Kosmos zaradio prošle godine sedam miliona maraka. U Kosmosu ima 230 radnika. Sve plate sa doprinosima radnicima su oko 200.000 maraka. Gdje su naše pare? Kriminal je u Kosmosu. Na Vladi je, na državi, da ispita ko naše pare uzima i šta radi sa njima", kazao je Mikulić u tekstu Erduana Katane Radnici Kosmosa ponovo na ulicama: Ko krade naše pare?

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG