Dostupni linkovi

Protesti u Banjaluci 7. februara 2014.


Više od 150 građana Banjaluke okupilo se u petak u centru grada kako bi mirnom protestnom šetnjom podržali demonstracije u Tuzli. Banjalučani su istakli da su problemi građana isti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a tiču se uskraćenih radničkih prava, nezaposlenosti, ali i kriminala i korupcije u vrhu vlasti.

Prolazeći kraj palate predsjednika Republike Srpske, oni su uzvikivali „lopove, lopove“, adresirajući tako probleme obespravljenih građana Republike Srpske:

„Kad vam Milorad Dodik kaže da u RS se dobro živi, a onaj čovjek tamo mi kaže da ima 140 maraka penzije – i dobro živi. Od čega živi dobro?“

„Tu smo danas da podržimo Tuzlu, a isto tako da pokažemo da problemi radnika Tuzle nisu jedini problemi u BiH, već da je isto tako i u Banjaluci, u RS-tu“, kaže aktivistkinja udruženja građana Oštra nula Dražana Lepir.

Na proteste su Banjalučane su pozvali udruženje građana Oštra nula i Helsinški parlament građana Banjaluka. Aktivistkinja te organizacije Dragana Dardić kaže da su se, prateći jučerašnje događaje u Tuzli, odlučili da organizuju simboličnu protestnu šetnju u Banjaluci:

„Zato što mi kao pojedinci i pojedinke brinemo i stalo nam je šta se dešava u bilo kom dijelu naše zemlje. I želimo na neki način skrenuti pažnju i na sve banjalučke privredne firme - gigante koji više ne postoje.“

A gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je u petak da smatra kako u Banjaluci neće biti protesta sličnih onima u Tuzli, koji ne predstavljaju samo izliv nezadovoljstva radnika koji su ostali bez posla, već, kako je rekao, nešto sasvim drugo. Gavranović je izgleda zaboravio na više od 150.000 nezaposlenih u RS, od čega je samo u Banjaluci njih oko 18.000.
XS
SM
MD
LG