Dostupni linkovi

Protest u Podgorici: Vatrogasci traže bolji status


Više od polovine svih crnogorskih vatrogasaca protestovalo je u četvrtak ispred parlamenta, zahtijevajući da u novi zakon koji reguliše njihovu oblast uđu odredbe koje im obezbjeđuju bolji materijalni i socijalni status.

Vatrogasci koji su u četvrtak protestovali ispred zgrade crnogorske Skupštine tvrde da su prevareni jer se odredbe Zakona o zaštiti i spašavanju, iako usaglašene tokom izrade nacrta zakona, nijesu našle u konačnom tekstu o kom će poslanici odlučivati.

Zbog toga zahtijevaju da parlament usvoji novi Zakon koji bi uključivao i odredbe koje bi im omogućile sticanje prava na punu starosnu penziju sa 55 godina, beneficiran radni staž, odnosno, dodatna četiri mjeseca na godinu, regulisanje statusa vatrogasca-spasioca nakon umanjenja ili gubitka radne sposobnosti, dodatak od 30 posto na zaradu zbog otežanih uslova rada i opasnosti i status službenog lica.

Vatrogasci su se, nakon protestne šetnje centrom grada, postrojili prekoputa zgrade parlamenta.

Sama šetnja je protekla mirno. Vatrogasci koje je i njihov predsjednik Sindikata prethodno upozorio da tokom skupa ne smije biti nikakvog uzvikivanja, pa čak ni pušenja. Hodali su disciplinovano u koloni po dva, a saobraćajna policija im je omogućila bezbjedno kretanje sredinom ulice.

U Crnoj Gori, inače, mađu vatrogascima ima ukupno 360 operativaca koji izlaze na teren, a danas ih je ispred parlamenta bilo oko dvije stotine iz više crnogorskih gradova. Ipak ih niko nije primio na razgovor.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG