Dostupni linkovi

Protest podrške Kežarovskom: Vlast brani državu od slobode govora


Autor Srđan Stojančov

U napetoj atmosferi, uz guranje sa policijom, je prošao novinarski protest u sredu Skopju, u znaku podrške novinaru Tomislavu Kežarovskom koji je u ponedeljak osuđen na 4,5 godine zatvora za otkrivanje identiteta zaštićenog svedoka u sudskom procesu o jednom ubistvu.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da protestuju ispred zgrade Muzeja VMRO-a u sredu, na Dan VMRO-a, koji je državni praznik u Makedoniji. Oni su pokušali probiti policijski kordon, nakon čega je došlo do guranja sa policijom. Protest je obezbeđivao skoro isti broj pripadnika MUP-a, koliko je bilo i novinara i građanskih aktivista na protestu.

Urednik Televizije Alsat, koja emituje program na makedonskom i na albanskom jeziku, Muhamed Zekiri, je reko da su mu policajci kazali da ne sme da se protestuje pred Muzejom, ali nisu rekli ko im je izdao to naređenje, s obzirom da se to kosi sa Ustavom.

„Ovo nije ništa drugo, no produžavanje niza pokazivanja snage vlasti i da još jednom vidimo da živimo u policijskoj državi“, reko je Zekiri.

Novinar Sašo Ordanoski kaže da je protest za podšku Kežarovskom, ali i svim novinarima koji se nalaze na spisku makedonske Vlade.

„Danas smo svedoci da je makedonska vlast izvadila specijalce da odbrani državu od slobode govora“, reko je on.

Supruga zatvorenog Tomislava Kežarovskog, Marina, je ponovila da je njen muž nevin.

„Nevino trune u najstarijem delu u zatvoru Sutka. Verujte, odeća i posteljina koju vraća kući smrdi na vlagu i mulj. O presudi šta da kažem - još ne mogu da verujem, ne želim da verujem“, rekla je ona.

Protest novinara odevenih u crno je završen tako što su novinari zapalili sveće u pomen mrtvoj makedonskoj demokratiji, a snimatelji i fotoreporteri su ostavili kamere i fotoaparate pred nogama policajaca.

Makedonski novinari smatraju da zatvaranje Kežarovskog nema veze sa odavanjem identiteta zastićenog svedoka, i da ja u pitanju pretnja svim novinarima.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG