Dostupni linkovi

Pronađena nova planeta koja kruži oko udaljene zvijezde


Ilustracija
Ilustracija
U sazviježđu Lav, udaljenom 38 svjetlosnih godina, astronomi su pronašli planetu, koja je znatno manja od Zemlje i koja kruži oko crvenog patuljka.

Iako su naučnici od 1995. godine potvrdili postojanje više od 700 takozvanih eksoplaneta, sve one su bile ogromne, a većina ih je bila veća i od Jupitera.

Ova nova planeta ima prečnik od samo 8.400 kilometara, što iznosi oko dvije trećine prečnika Zemlje.

"Do sada smo pronalazili samo ono očigledno, jer su planete veličine Jupitera lako uočljive. Sada konačno pomjeramo granice u onome što naši teleskopi mogu pronaći", kazao je Kevin Stevenson, istraživač sa Univerziteta u Centralnoj Floridi.

Nova planeta se za sada zove samo UCF-1.01, a kruži oko zvijezde nazvane GJ 436. Astronomi su je posmatrali više od godinu dana kako bi bili sigurni da se zaista radi o planeti, prenosi AP.

Prema nekim procjenama, UCF-1.01 nije previše lijepo mjesto i trenutno se, zbog nepouzdanosti tehnologije, ne može izračunati ni masa ove planete.

"Planeta je otkrivena slučajno. Posmatrali smo drugu, mnogo veću planetu, koja kruži oko iste zvijezde i tako smo pronašli signale koje nismo mogli objasniti", kazao je Stevenson.
XS
SM
MD
LG