Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ordanoski: Makedonija je nedemokratska država, male šanse za promene


Protest u Skopju u januaru 2015.

Sašo Ordanoski, skopski novinar, za “Zašto?” analizira političku situaciju u Makedoniji povodom poslednjeg izveštaja Evropske komisije o proširenju za zemlje Zapadnog Balkana u kojem je početak pristupnih pregovora sa Skopljem uslovljen održavanjem fer i poštenih izbora narednog mjeseca kao i nastavkom reformi.

 • Komplimenti i kritike
  Ja sam odavno prestao da čitam izveštaje Evropske unije jer je ona zapravo saučesnik u svim problemima u Makedoniji. Naravno oni su i jedan od glavnih aktera u rešenjima za kojima mi ovde tragamo ali njihovi izveštaji su politički dokumeti koji se rade onako kako njima odgovara.

  Kada im je odgovaralo da "mafija" zauzme celo društvo i zavlada celom državom onda su izveštaji bili meki i sa komplimentima, sa nekakvim bezveznim pohvalama za navodne reforme koje su oni radili. A sada zadnje dve godine, izveštaji su im puno kritičniji jer su videli gde ih je to što su podržavali dovelo.

 • Foto robot
  Makedonija je jedna nedemokratska država zadnjih 4-5 godina. Mi zapravo nemamo političku strukturu na vlasti, mi imamo mafiju na vlasti koja je preuzela državu i koja vlada nekavim svojim mafijaškim kriterijima i polugama vlasti. Sve institucije su upregnute u to vladanje, sve institucije su izgubile bilo kakav minimalni integritet. To je naseljeno 100 posto partijskim kadrovima i mi to vidimo sada već svakodnevno.

  Mi imamo jednu sreću da preko toga što je objavljeno tih 450 snimljenih razgovora od strane tajne službe mi smo dobili jedan totalni foto robot, jednu forenziku koju druge države nemaju šansu da vide, da vidimo kako je to u stvari pravljeno sa originalnim glasovima raznih ministara, premijera i drugih partijskih funkcionera, kako se zapravo zavladalo državom i kako je mafija preuzela sve poluge vlasti.

 • Klijentilizam
  Makedonije je sada došla do toga da možda idemo na izbore u decembru jer to nije do kraja sigurno. Postoji jedna mala šansa da vlast otkaže izbore kada vidi da brojke koje oni provjeravaju svaki dan nisu dobre za njih. Ali ako budemo izašli na izbore u decembru, to će zapravo biti jedan referendum: da li ste za pravnu državu ili ste za političku državu kojom vlada "mafija". To će biti referendum za ili protiv ovog Nikole Gruevskog, doskorašnjeg premijera i vođe tog "mafijaškog" klana koji vlada Makedonijom.

  Nisam siguan koji će biti rezultat tog referendum, jer je jedan od načina kako se vlada u ovakvim režimim jedna ogromna klijentilistička baza koja se veže za interes same "mafije" i koja, iako živi mizerno, ipak živi a plaši se da ne ostane bez posla, bez nekakvog minimalnog prihoda, nekakve zaštite i garancije da nešto imaju da sastave dan za danom.​

 • Tranzicija
  Nisam siguran da smo stigli to toga da je ta jedna opšta psihoza u društvu zapravo prevaziđena, s jedne strane. S druge strane naravno da demokratske opozicione strukture nisu dovoljno konsolidovane niti raspolažu tim resursima kojima raspolaže vlast da mogu efikasno i delotvorno da se suprotstave ovima koji vladaju.

  Tako da će ovi izbori, ako ih bude, biti neka tranzicije preme nečemu što će onda da dovede možda za neku godinu do novih izbora.

  Dakle biće to rezultat koji će dovesti do neke nove vlade koja će biti toliko izmešana i neće niko imati presudan uticaj na razvoj stvari pa onda za možda 3-4 godine će se videti gde će Makedonija da bude.
XS
SM
MD
LG