Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Identifikovan autor pretećih poruka funkcionerima


U Čikagu je, u saradnji policija Srbije i SAD, identifikovana osoba koja je poslednjih nekoliko godina slala preteće poruke najvišim državnim funkcionerima Srbije, izjavio je u utorak uveče direktor policije Milorad Veljović.

"Ta osoba je preteće poruke slala predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsedniku Vrhovnog suda Srbije Nati Mesarović, tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću, kao i najvišim predstavnicima državnih, pravosudnih, tužilačkih institucija i političkih partija",
rekao je Veljović beogradskim medijima.

On je rekao da je reč o licu koje ima srpsko državljanstvo i najavio da će se u narednom periodu, u dogovoru srpskog i američkog tužilaštva odlučiti, da li će protiv te osobe biti vođen postupak pred pravosudnim organima SAD ili će biti deportovana u Srbiju.

Veljović je objasnio da je ovaj slučaj rasvetljen u saradnji srpske policije, bezbednosnih službi BIA i VBA, i američkih bezbednosnih struktura, pre svega, kako je rekao, Ef-Bi-Aja.

Nedavno su srpskom tužilaštvu za ratne zločine zaredom stigla tri pisma iz Sjedinjenih Američkih Država u kojima se preti smrću Tadiću, Vukčeviću i Rasimu Ljajiću, predsedniku Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, koja sadrže konkretne pretnje i prostačke uvrede, ispisane latinicom sa puno pravopisnih grešaka.

Pisma su potpisivale navodne organizacije “Crni orao”, “Kondorov skok” i “Srpski oslobodilački pokret Ilinois”.

Ef-Bi-Aj je pokrenuo istragu krajem prošle godine protiv tri osobe zbog sumnje da su slali ova preteća pisma i tada su priveli trojicu američkih državljana srpskog porekla i uzeli im otiske kako bi ih uporedili s otiscima s pretećih pisama koja su stigla u tužilaštvo.

Tada je tužilaštvo obavešteno da je lociran krug ljudi za koje se pretpostavlja da su slali preteće poruke srpakim funkcionerima.

Kako piše beogradski list Blic, u Tužilaštvo za ratne zločine do sada je stiglo 66 pretećih pisama.
XS
SM
MD
LG