Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Medicinsko osoblje u bolnici u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 3. juni, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 4. juni, 2020.:

Tužilački tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pregled dokumentacije u vezi sa javnim nabavkama tokom pandemije korona virusa u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, Kantonalnoj bolnici u Mostaru i Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli.

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini su entitetske medicinske ustanove obradile blizu 750 laboratorijskih uzoraka, a korona virus utvrđen je kod 43 osobe. Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su i dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо kоrоnа virusа. Rаdi sе о muškаrcu i žеni stаriје živоtnе dоbi iz Kоtоr Vаrоšа i Bаnjаlukе, sа hrоničnim udružеnim оbоljеnjimа.

Njemačke vladajuće stranke usuglasile su se oko paketa podsticajnih mjera vrijednog 130 milijardi eura za oporavak njemačke ekonomije od pandemije korona virusa, saopćila je u srijedu navečer kancelarka Angela Merkel nakon dva dana maratonskih razgovora.

Izraelski parlament suspendovao je danas, 4. juna, rad jer je jedan poslanik bio pozitivan na testu na korona virus, a pojedine škole ponovo su zatvorene zbog bojazni od širenja zaraze.

Povjerenje građana Švedske u vlasti i zdravstvenu agenciju u opadanju je podovom rješavanja problema epidemije virusa korona, pokazuju rezultati nove ankete koju prenosi agencija Rojters. Odluka vlasti da ne proglase striktnu blokadu kao što su učinile mnoge druge evropske zemlje imala je veliku podršku građana, ali su se tokom prethodnih sedmica pojavile kritike povodom visoke stope smrtnosti od korona virusa u poređenju sa ostalim nordijskim državama.

Vlasti Meksika registrovale su rekordna 1.092 nova smrtna slučaja od virusa korona u jednom danu, što je prvi put više nego u SAD. Zamjenk ministra zdravlja Hugo Lopez Gatel rekao je da je veliki porast dnevnog broja umrlih sa jučerašnjih 501 rezultat preciznijeg identifikovanja preminulih u glavnom gradu.

XS
SM
MD
LG