Dostupni linkovi

Poruka militanata udovici iz Tadžikistana: Vaša djeca su vlasništvo ISIS-a


Članovi ISIS-a
Članovi ISIS-a

Piše: Joanna Paraszczuk Prevela: Ena Stevanović

Kada je Loik, suprug Gulru Olimove poginuo boreći se na ratištima Islamske države u Siriji, ova dvadesetpetogodišnja udovica je odlučila spakovati torbe i vratiti se u Tadžikistan sa svojom djecom. Slijedeći protokol, Gulru je tražila dozvolu za povratak kući od komandanta ISIS-a u Aleppu.

Komandant je odlučio pustiti Gulru da ode, ali pod jednim uvjetom: njena djeca, sedmogodišnja Fatima, četverogodišnji Ahmad i šestomjesečni Rumaiso moraju ostati jer su ona „vlasništvo ISIS-a“, kako joj je rekao komandant.

Bijesna majka

Gulruina šezdesetpetogodišnja majka Mayrambi Olimova je vrlo uzrujana i govori Gulru da ne smije napustiti Siriju bez djece. Još od januara, kada je saznala da je Gulru u Siriji, Olimova pokušava nagovoriti kćer da se vrati kući. U februaru je snimila video u kojem moli lidera ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadija da pusti Gulru da se vrati kući.

Međutim, sve to se događalo dok je Loik još bio živ. Olimova za Tadžikistanski servis RSE/RL Radio Ozodi govori o tome šta se dogodilo kada ju je Gulru nazvala i rekla da je Loik poginuo.

„Moja kćer mi je rekla da je Loik šehid, a ja sam joj na to rekla da ko zna je li stvarno šehid. Poginuo je i ostavio iza sebe troje djece i suprugu koja nosi četvrto dijete“, rekla je Olimova 11.maja.

Gulru je nazvala majku svega tri puta te joj je rekla kako je neće moći nazvati naredna četiri mjeseca. Prema islamskom zakonu, morala je provesti četiri mjeseca žaleći za Loikom koji je poginuo braneći Islamsku državu.

"Tražila je pomoć kako bi vratila djecu u njihovu domovinu jer ne želi mrdnuti iz Sirije bez njih“, dodaje Olimova.

Od Tadžikistana do Sirije

Gulru je rekla svojoj majci da trenutno živi u trospratnici u provinciji Aleppo u Siriji, blizu turske granice. Međutim, Gulru je odrasla gotovo tri hiljade kilometara odatle, u gradu Kulobu na jugozapadu Tadžikistana.

Gulru je još kao djevojčica željela postati medicinska sestra ili liječnica, rekla je njena majka prošlog mjeseca za rusku novinsku agenciju Meduza.

Gulru Olimova
Gulru Olimova

Međutim, čini se da su ti snovi nestali kada je Gulru u svojoj šesnaestoj godini upoznala Loika Radžhabova za kojeg Olimova tvrdi da je bio „lokalni diler droga“.

Loik je zaprosio Gulru, ali ona je odbila, kaže Olimova koja se također protivila tom braku. Međutim, vjenčanje se ipak održalo, jer je Loik zaprijetio da će ih „sve zapaliti“ ukoliko Olimova ne dozvoli svojoj kćeri da se uda za njega.

Loik je navodno regrutovan u Moskvi u koju je često putovao poslom. Nakon jednog putovanja crna zastava ISIS-a se pojavila u kući ovog para, kaže Olimova.

U septembru 2014, Loik je poveo suprugu i djecu sa sobom u Moskvu, gdje je navodno našao posao na gradilištu u predgrađu. Međutim, Loik i njegova obitelj se nisu dugo zadržali u Moskvi. Već u novembru su krenuli za Siriju. Mediji tvrde da je Loik otišao u Siriju sa još 25 militanata, uključujući i nekoliko Tadžikistanaca koji su tamo poginuli.

Olimova kaže da je u januaru, kada ju je Loik nazvao, saznala da joj se kćer nalazi u Siriji. Rekao joj je da je odveo suprugu i djecu u Siriju i da ne govori nikome ništa o tome. Olimova je u februaru rekla za Radio Ozodi da se nije obratila nadležnim organima u Kulobu kako bi ih obavijestila gdje joj se kćer nalazi.

Međutim, čini se da njena šutnja nije dugo trajala. U aprilu je rekla novinskoj agenciji Meduza da se obratila lokalnoj tadžikistanskoj sigurnosnoj službi (GKNB) gdje je radila 31 godinu kao čistačica te im je ispričala čitavu priču o Loiku.

“Najviše od svega želim da dovedu Loika ovamo, zaliju ga sa deset litara benzina i zapale”, priznala je Olimova agenciji Meduza.

Stan u Aleppu

Loik je još uvijek bio živ u aprilu kada je Gulru nazvala majku da joj kaže da se čitava obitelj preselila u zgradu u predgrađu Aleppa. ISIS im je navodno dao 30 hiljada dolara da se presele. Također su im dali „dječiji doplatak“ u iznosu od 35 dolara mjesečno za svako dijete, rekla je Olimova agenciji Meduza.

Novi stan je imao TV, frižider i čak i tepih. Najbolje od svega je to što se Loik skoro uopšte nije ni morao boriti na ratištu, rekla je Gulru svojoj majci. Loik je navodno radio kao čuvar, zaustavljao je automobile i tražio cigarete i alkohol koji su zabranjeni prema strogoj ISIS-ovoj interpretaciji šerijatskog zakona.

Kako i gdje je Loik poginuo?

Loik nije imao nikakvog iskustva na ratištima kada se pridružio ISIS-u u Siriji. Kako se navodi u najnovijem ISIS-ovom izvještaju, novi militanti prolaze osnovni trening u ISIS-ovom vojnom kampu. Međutim, nema nikakvih dokaza o tome da je Loik prošao tu obuku. Čak i ako je prošao osnovnu obuku i dalje ne bi bio spreman da se bori na liniji fronta.

Manjak iskustva je razlog zbog kojeg je Loik dobio posao u noćnoj patroli, ali to je ujedno i razlog njegove pogibije, svega nekoliko mjeseci nakon dolaska u Siriju. Tačne okolnosti Loikove pogibije su još uvijek nepoznate. Međutim, veliki broj centralnoazijskih i ruskih militanata se borilo i poginulo u ofanzivama u proteklih nekoliko sedmica.

Moguće je da je Loik poginuo u Baiji u Iraku gdje je ISIS poslao veliki broj militanata uključujući i one koji se obično nisu borili na liniji fronta. Najmanje dva čečenska militanta koji se inače nisu borili na liniji fronta su ubijena u ofanzivi Baiji u istom vremenskom period kada je Loik navodno poginuo.

Ostala je samo crna zastava

Loikova smrt je i dalje misterija u njegovom rodnom gradu Kulobu. Loikov otac Sherafgan Radzhabov kaže da je saznao za smrt svoga sina od njegove supruge Gulru.

Zvaničnici iz Kuloba kažu da su čuli za Loikovu smrt od njegove obitelji i da nemaju nikakvih zvaničnih podataka. Jedini podsjetnik na Loika u Kulobu je crna zastava koja je nađena u kući njegovog oca. Njegova obitelj je potvrdila da je upravo Loik objesio tu zastavu prije nego što je nestao.

Presedan?

Slučaj Gulru Olimove nije jedini u kojem je vođstvo ISIS-a zabranilo članovima obitelji poginulih boraca da se vrate kući. ISIS-ov vojni komandant u Siriji Umar al-Shishani je 2013.godine izazvao kontroverze kada nije dozvolio kćerki zaposlenika čečenske sigurnosne službe da se vrati kući sa svojim bratom nakon što je njen suprug poginuo.

Umar al-Šišani
Umar al-Šišani

Abu Omar al-ShishaniU ovom slučaju udovica je rekla da ne želi napustiti Siriju iako je njen otac insistirao na tome da se mora vratiti. Islamski učenjaci su kritizirali Umara jer se suprotstavio odluci ženinog oca. Međutim, Gulruin slučaj je jedini do sad u kojem ISIS insistira na “vlasništvu” djece poginulog borca unatoč željama njihove majke.

Tadžikistanci u ISIS-u

Ne zna se tačan broj tadžikistanskih boraca u Siriji i Iraku. U zvaničnim podacima se navodi da se za ISIS bori oko 300 boraca, od kojih je 60 poginulo.

Edward Lemon sa Univerziteta u Exeteru u Velikoj Britaniji kaže da je do sada sastavio listu od 102 tadžikistanska borca koji se bore u Siriji i Iraku. Međutim, Lemon navodi da bi se ta brojka, koja je zasnovana na medijskim izvještajima i zvaničnim podacima, trebala uzeti sa rezervom, jer je velika vjerovatnoća da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi mnogo veći broj Tadžikistanaca.

Brojka od 102 borca ne uključuje pukovnika Gulmuroda Halimova, komandanta jednice specijalne policije za kojeg nepotvrđeni tadžikistanski izvori tvrde da se otišao boriti u Siriju, skupa sa grupom od još deset Tadžikistanaca.

Zvaničnici tadžikistanskog distrikta Khatlon u kojem se nalazi Kulob su pokrenuli 40 krivičnih postupaka protiv pojedinaca, uključujući i Loika, za koje se sumnja da sudjeluju u vojnim aktivnostima u inozemstvu.

XS
SM
MD
LG